Izbeglice i dalje pristižu u kampove u Grčkoj

Tokom noći izbeglice su i dalje pristizale u kamp u Idomeni. Na grčko-makedonskoj granici trenutno se nalazi oko 4.000 migranata.

Više od 3.000 ljudi nalazi se u privremenom prihvatnom centru u pograničnom mestu Idomeni, dok je samo 150 izbeglica iz Sirije i Iraka prešlo tampon-zonu između Grčke i Makedonije, saopštila je grčka policija. 

U kampovima u Grčkoj nema šatora, hladno je, a tokom protekle noći je padala kiša, javlja izveštač RTS-a.

Među migrantima ima mnogo dece, koja se od hladnoće tresu.

Policija navodi da se još 1.300 izbeglica nalazi u Polikastru, u blizini benzinske pumpe, prenela je grčka agencija ANA.

U Grčkoj je, prema procenama vlasti, gotovo 15.000 izbeglica i migranata. Procenjuje se da bi kamp mogao da primi 20.000 ljudi.

Napeta situacija je i u tranzitnom kampu u Tabanovcima na granici sa Srbijom, gde već peti dan boravi više od 300 Avganistanaca. Svi oni su vraćeni sa hrvatske granice a zatim iz Preševa u Tabanovce.

Predstavnica Crvenog krsta Makedonije u kampu Sanja Rosevska rekla za Tanjug da je u poslednja dva dana sve više bolesnih migranata.

"Mi smo ovde 24 sata i pružamo im maksimalnu pomoć u hrani, vodi, odeći a lekari im daju i lekove. Kako je ovo vreme promenjlivo tako je i povećan broj bolesnih najviše od respiratornih infekcija. Najčešće su bolesna deca i starije osobe", kazala je Rosevska.

Migranti su smešteni u tri velika šatora i desetak manjih kontejnera ali kreveta nema za sve njih zbog čega spavaju već danima na podu i klupama.

Mlađi Avganistanci uglavnom vreme provode pored pruge u Tabanovcima, nadajući se da će im dozvliti da ponovo krenu ka Srbiji a zatim ka Austriji i Nemačkoj.

Nešto više od stotinu uspelo je juče da pređe u Makedoniju, jer u kampu u Đevđeliji tvrde da neće puštati izbeglice dok se ne isprazni njihov kamp. Zbog toga su i kampovi u Grčkoj puni.

S druge stranea, u prihvatnom centru u Preševu jutros nema nijednog migranta.

Oko 500 migranata juče je prevezeno put Šida.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво