Читај ми!

Pahor: Prekid arbitraže bio bi udarac odnosima sa Zagrebom

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da je arbitraža jedini način da Slovenija i Hrvatska postignu mirno rešenje graničnog spora i da bi prekid arbitražnog postupka, koji očekuje hrvatska strana, unazadio međusobne odnose.

"Sve dok arbitri rade, možemo biti mirni i očekivati nepristrasnu odluku. Arbitraža je jedini način da dođemo do mirnog rešenja spora", rekao je Borut Pahor za ljubljansko Delo, u tekstu koji je objavljen u onlajn izdanju, a prenela agencija Hina.

Pahor je kazao da granično pitanje zato nije predmet razgovora Ljubljane i Zagreba, a sa skepsom prima predloge Hrvatske da se nakon kompromitacije arbitražnog postupka postigne bilateralni dogovor, odnosno da se spor iznese pred neku međunarodnu pravosudnu ustanovu.

Hrvatska arbitražni postupak smatra kompromitovanim zbog arbitražnog skandala u kojemu su učestvovali bivši slovenački arbitar Jernej Sekolec i bivša službenica slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik, koji su nedopuštenim kontaktima dogovarali strategiju uticaja na ocene drugih arbitara.

"Nadam se da će arbitražni sud ustanoviti kako te njihove greške nisu prekršaji takve prirode da bi zbog njih arbitražu trebalo obustaviti", kazao je Pahor, dodavši da ne može da zamisli šta bi značila drukčija odluka arbitara.

"To bi bio težak udarac za slovensko-hrvatske odnose i ne znam kako brzo bismo mogli doći do bilo kakvih (drugih) dogovora", kazao je Pahor, dodavši kako iz Hrvatske dolaze signali da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja na bilateralnoj osnovi, ali da on u to rešenje ne veruje.

Pahor koji je 2009. potpisao arbitražni sporazum s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, naglasio da ne misli da bi rešenje na bilateralnoj osnovi bilo "tako jednostavno, kako se ponekad signalizira".

"Da bi do tog sporazuma došli, trebale su nam dve godine teškog mukotrpnog rada, uz mnogo stresova", rekao je Pahor koji arbitražni sporazum iz 2009. smatra krunom svoje tadašnje premijerske karijere.

Jadranka Kosor izjavila je u subotu za ljubljanski list Dnevnik da je prošlogodišnja odluka sabora o izlasku Hrvatske iz arbitraže o granici sa Slovenijom obvezujuća za svaku hrvatsku vladu i da bi bilo realistično da to Slovenija prihvati, kako bi dve vlade pronašle novo rešenje.

Prema njenom mišljenju novo rešenje arbitražnog spora Slovenije i Hrvatske je u izlasku pred Međunarodni sud pravde u Hagu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво