Kovač: Pozitivan i konstruktivan stav prema Srbiji

Novi ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač najavio je da će raditi na saniranju i jačanju odnosa sa susedima, a što se tiče Srbije istakao da će imati otvoren, pozitivan i konstruktivan stav, ali će insistirati na rešavanju nerešenih pitanja, posebno sudbine nestalih.

Miro Kovač je za Hinu rekao da stanje u odnosima sa susedima mora da se poboljša. Dodaje da su se odnosi sa nekim susednim zemljama - Slovenijom, Mađarskom i Srbijom usled izbegličke krize pogoršali.

"Bilo je puno vike, galame, propusta prošle godine kada je krenuo izbeglički talas prema Hrvatskoj. Jedan od prioriteta hrvatske spoljne politike je saniranje, tj. jačanje odnosa sa susedima", rekao je novi šef hrvatske diplomatije.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Kovač je istakao da će imati otvoren, pozitivan i konstruktivan stav, da se raduje jačanju trgovinske razmene, ali da će insistirati na rešavanju nerešenih pitanja, posebno sudbine nestalih.

"Uveren sam da će srpska strana uvideti da bez rešenja tih pitanja iz rata ne može biti zdravih temelja za dobre odnose u budućnosti", naveo je Kovač.

Kaže da "ako budemo iskreni i otvoreni jedni prema drugima, imaćemo vrlo skoro rezultate na tom planu".

Prema njegovim rečima, znak da Beograd želi da gradi zdrave, dobrosusedske odnose biće rešavanje zastupljenosti hrvatske manjine u srpskom parlamentu.

"Srpska manjina ima tri poslanika u Hrvatskom saboru, a u Narodnoj skupštini Srbije nemamo nijednog poslanika hrvatske manjine iako od 2004. imamo međudržavni sporazum o zaštiti svojih nacionalnih manjina", podsetio je Kovač.

Kaže da tu nešto nije u redu i da kolegama u Srbiji mora da se kaže - "idemo to da rešimo".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво