Pupovac: Nova hrvatska vlada ne spominje manjine

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac kaže za RTS da posle prvog obraćanja Saboru premijera Tihomira Oreškovića ne može da bude zadovoljan njegovim odnosom prema manjinama, Srbiji i regionu.

Milorad Pupovac je u intervjuu RTS-u rekao da je Hrvatska dobila vladu čiji program ne spominje manjine, niti obavezu koju hrvatska vlada ima prema problematici povratka, obnove, ostvarivanju manjinskih prava i participaciji manjina u vlasti.

"To je prva vlada od 2006. koja u tom pogledu nema gotovo ništa osim jedne kurtoazne rečenice mandatara tokom predstavljanja programa", naglasio je Pupovac.

Predsednik Srpskog narodnog veća istakao je da je pozitivno ono što potpredsednik vlade Tomislav Karamarko govori o potrebi saradnje sa zemljama u regionu.

"Sa onim što piše u programu, gde ne piše Srbija, već istočno susedstvo, a spomenute su neke druge zemlje, ne znam kako će to izgledati", napomenuo je Pupovac.

Prema njegovim rečima, situacija nije dobra kada je reč o ljudskim pravima.

"Svi bilteni i publikacije Srpskog narodnog veća govore o porastu govora mržnje, pozivanju na nasilje i ograničavanju prava manjina, što je najdrastičniji primer sa ćirilicom i medijskim pozivima na linč. Nadamo se da će se to promeniti", rekao je Pupovac.

Naveo je da su prve poruke pojedinih ministara oko popisa "izdajnika" i negiranja antifašističke tradicije poprilično unele nemir među predstavnike srpske zajednice.

"Državno tužilaštvo bi po službenoj dužnosti trebalo da reaguje kada se poziva na nasilje, mržnju i to je stvar koji treba razvijati. Tek kad druge NVO reaguju, onda se nešto dogodi, ali inače rezultata nema", zaključio je Pupovac.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 24. jan 2016, 13:58)
anonymous [neregistrovani]

Neovisna Drzava Hrvatska

SRBI su bili konstitutivni NAROD [kao i hrvati] silom su od njih napravili manjinu i sada nestaju sa vjekovnih ognjista a 1910.g. su cinili 25% poppulacije danasnje HR a EU koja se hvali slobodom i demokratijom je sve to priznala i podrzala

(nedelja, 24. jan 2016, 13:50)
anonymous [neregistrovani]

Da su mislili,

O drugim narodnosti nebi doslo do etnickog ciscenja.Cemu da se nadamo nego sto su zamislili cistu naciju.

(nedelja, 24. jan 2016, 12:39)
anonymous [neregistrovani]

hrvatska

Ce biti najsrecnija kad nebude bilo tamo vise Srba. A onda ce ih stici drugi problem ,koga da onda proteruju. Dragi Hrvati, Procitajte Dobro onaj izvestaj od Nemackih ekonomista,lose vam se pise. Brinite o tome a svom narodu u vasoj lipoj pruzite da se osecaju sigorno i dobro kod vas. Pozdrav iz Osla..

(nedelja, 24. jan 2016, 12:28)
anonymous [neregistrovani]

Da je moglo biti drugacije.....

.....bilo bi! Ali, nije - moglo!

(nedelja, 24. jan 2016, 12:03)
anonymous [neregistrovani]

Pokojni doktor Rašković

Bio je čovek koji je hteo da dogovori s Tuđmanom samo kulturnu autonomiju za Srbe. Da se na tome završilo, danas bi bilo daleko bolje i Srbima i Hrvatima. Neke stvari su Srbi trebali stoički da podnesu i danas bi se sve stranke otimale o srbske glasove. Stvarno nije imao ko da savetuje Srbe, kako da se u toj situaciji ponašaju. Ja znam da su bili po svaku cenu provocirani da dođe do rata i da onda na kraju nestanu iz Hrvatske. Ovo malo Srba što je ostalo neće moći mnogo da izbori. Jedino ostaje Srbija, koja može da od Hrvatske traži za Srbe sve ono što dobijaju Hrvati u Srbiji. Reciprocitet je najbolji lek.

(nedelja, 24. jan 2016, 09:50)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine Pupavac

Da razjasnimo neke stvari , Vama je u Hrvatskoj na celo dosla stranka ciji je rezultat rada bio progon Srpskog stanovnostva i likvidacija Srba. Kao da ste zaboravili 90 godine proslog veka-. Vi sada pominjete povratak Srba. Nista od povratka, nista od cirilice, nista od prava manjina HDZ je dosao na vlast da do kraja zavrsi sta je zapoceto a ne da menja svoje politicke stavove posebno prema Srpskoj manjini, Pazite da se slucajno ne nadjete na listi novog ministra ratnih veterana, i gledajte kako ce te da izvucete zivu glavu. Ako Srpski narod ama bas nista nije naucio iz svoje istorije to je zaista tragicno.

(nedelja, 24. jan 2016, 09:25)
anonymous [neregistrovani]

dobrosusedski odnosi

...a Srbi i dalje neka idu na hrvatsko primorje, i ostavljaju im novac