RS prekida saradnju sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH

Vlada Republike Srpske odlučila je da prekine svaku saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (Sipa) zbog hapšenja koja su sprovedena na području Novog Grada, objavio je portal banjalučkih Nezavisnih novina.

Prekid saradnje sa Tužilaštvom, Sudom i Sipom, odnosi se i na institucije RS, potvrdio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS nakon vanredne sednice Vlade RS, održane  u Banjaluci.

"Vlada RS smatra da jutrošnji postupak Sipe predstavlja grubo kršenje policijske saradnje", istakao je Lukač.

On je rekao novinarima da je na vanrednoj sednici Vlade RS zaključeno da se pretresom zgrada opštine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu koji je obavila Sipa dovodi u sumnju poverenje u MUP Srpske, koje je do sada uvek sarađivalo sa bezbednosnim agencijama u BiH, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da još ne želi da komentariše odluku Vlade RS da prekida svaku dalju saradnju sa državnim sudom i tužilaštvom, kao i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (Sipa).

"Zakazana je sednica Narodne skupštine Republike Srpske i sačekaću da vidim kako će se tamo stvari odvijati. Ne bih preuranjeno donosio zaključke, jer ostavljam prostor da se u parlamentu RS promene stvari", rekao je Mektić za sarajevski Kliks. Mektić je kadar SDS-a u Savetu ministara BiH.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH Šefik Džaferović izjavio je da je odluka Vlade RS o prekidu saradnje s Sudom i Tužilaštvom BiH, kao i Sipom, stvorila ozbiljnu situaciju.

"Ovo je ozbiljna situacija. Po prvi put imamo takvu odluku jednog entiteta da prekida saradnju s državnim institucijama. To je nedopustivo, jer se radi o kršenju Ustava BiH. Svakako bi trebalo da reaguje visoki predstavnik, jer se radi o opasnoj situaciji. Sada se može desiti da imamo sukob policijskih agencija", upozorio je Džaferović.

Povodom odluke Vlade RS reagovalo je Tužilaštvo BiH navodeći da su pretrese zatražili i naredili Tužilaštvo i Sud BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite bile aktivno i direktno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u mestu Maslovare. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво