Sijarto: Milanovićeva preokupiranost Mađarskom neprihvatljiva

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je "neprihvatljivo" što hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je juče ponovo uputio kritike na račun Budimpešte, "nastavlja da bude preokupiran Mađarskom".

Naime, hrvatski premijer je juče rekao da podizanje ograde između dve članice EU "nije normalno" i da će taj potez biti zabeležen u istoriji kao "najveća sramota 21. veka", kao i da je "lako" podići ogradu od bodljikave žice te da bi Hrvatska uspela da je završi za dve nedelje, ali da on ne želi da živi u takvoj Evropi, prenosi Tanjug.

Milanović se, takođe, osvrnuo i na voz sa hiljadu migranata koje su hrvatske vlasti poslale u Mađarsku, ne obavestivši mađarske zvaničnike o tome, a koji je juče, posle tri nedelje vraćen u Hrvatsku, rekavši da su Mađari "oteli imovinu hrvatskih železnica".

"Hrvatski premijer je verovatno izuzetno zabrinut zbog predizborne kampanje u zemlji i nervozan zato što njegova vlada nije položila prvi pravi Šengenski test", rekao je Sijarto u saopštenju.

On je dodao da "kategorički odbacuje" Milanovićeve kritike, prenosi MTI.

Sijarto je kao nezaslužene odbacio i kritike španskog kolege Hose Manuela Garsija-Margalja koji je rekao da Mađarska ne želi da pokaže solidarnost sa izbeglicama, odgovorivši da Budimpešta poštuje sve međuanarodne zakone i demonstrira solidarnost sa EU tako što štiti njene spoljne granice.

U Mađarsku je od početka godine prošlo više od 330.000 migranta, što je veliko opterećenje za tu zemlju koja, zaključio je šef Sijarto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво