Duraković: Vučić potvrdio dolazak u Srebrenicu 11. novembra

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi potvrdno odgovorio na poziv da učestvuje na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, koja će se održati 11. novembra.

"Srebrenica se graniči sa Srbijom, mi ne možemo funkcionisati i živeti ako nemamo otvorene ekonomske prilike prema Srbiji", kazao je Duraković za sarajevski portal Klix, prenosi Beta.

Duraković je naveo da je poziv na Investiciono-razvojnu konferenciju upućen Predsedništvu BiH, premijerima i predsednicima entiteta, predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću, kao i predsednicima Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Slovenije Borutu Pahoru i Crne Gore Filipu Vujanoviću, odnosno svima koji su prisustvovali komemoraciji u Srebrenici 11. jula.

"Želimo da oni dođu na ovu konferenciju u nekom drugom svetlu i da pričamo u pozitivnom smislu i prezentujemo naše resurse, mogućnosti i potencijale budućih ulaganja što bez ovih zemalja neće biti moguće", naveo je Duraković.

Prema njegovim rečima, prvi put je napravljena investiciono-razvojna konferencija, a ne donatorska konferencija, na kojoj će biti predstavljeni određeni projekti sa ciljem ekonomskog razvoja i otvaranja radnih mesta.

"Biće tu nekoliko infrastrukturnih projekata koji su preduslov za razvoj ekonomije", dodao je Duraković.

On je ocenio da BiH i Srbija imaju "tešku prošlost i dosta zla koje se dogodilo između dve zemlje", ali i da je bilo i pokušaja da se krene putem iskrenog pomirenja.

"Pozvaćemo da se u Srebrenici konačno pored reči podrške i učini nešto konkretno", kazao je Duraković.

On je još rekao da je sama poseta Srebrenici, između ostalog simoblična, jer se njome šalje jasna poruka da države moraju sarađivati posebno u ekonomskom smislu.

"Treba svi da se uključmo i pošaljemo poruku da smo spremni koračati napred uprkos istoriji", zaključio je Duraković.

Načelnik Srebrenice je poručio da je bezbednost zvanica "u rukama policijskih agencija, a ne organizatora"", dodavši da sumnja da će ovoga puta biti incidenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво