Читај ми!

Ko može i kojim putem u Hrvatsku

U Hrvatsku se sa srpskim pasošem danas može samo pešice. U Srbiju ne mogu da uđu kamioni sa hrvatskim tablicama, niti teretna vozila koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj. To je kontramera koju je Vlada Srbije donela jer Hrvatska nije odblokirala teretni saobraćaj iz Srbije. Na to je Zagreb odgovorio zabranom ulaska vozilima sa srpskim tablicama.

Pat pozicija, u kojoj Beograd čeka Zagreb, a Zagreb Beograd. Rampa je spuštena za teretni saobraćaj u oba smera. U Srbiju iz Hrvatske možete kolima, ali u Hrvatsku samo pešice.

U Srbiju je ušao i kombi koji je iz Zagreba prevozio i Hrvate i Srbe. Za njih granica nema.

"Sloveniju sam prošao bez problema, Hrvatsku isto, dva i po sata putovao, evo vidim kolonu 16-17 kilometara, bruka, sramota", kaže jedan vozač iz kolone.

"U Republiku Srbiju mogu da uđu sva lica bez obzira na državljanstvo sem teretnih hrvatskih i robe hrvatskog porekla koja treba da se preveze u Republiku Srbiju", objasnio je Đorđe Borđoški iz Uprave granične policije.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručuje da nema ulaska za autobuse i automobile sa srpskim registracijama.

Do Hrvatske se ipak može, ali preko dva prelaza, odnosno preko BiH. Na prelazu Gradiška vozila sa srpskim tablicama i putnici sa pasošem Srbije prelaze u Hrvatsku.

"Video sam da par kamiona prolazi. Pitali smo da li će nas pustiti, rekli su da hoće bez ikakvih problema. Hrvatski policajac je rekao da će nas pustiti da prođemo", kaže jedan vozač kamiona.

Nema problema u avio-saobraćaju između Beograda i Zagreba, dok je bilo otkazivanja autobuskih polazaka u Hrvatsku. Autobusi na destinacijama koje vode preko Hrvatske, preusmereni su na Mađarsku.

"Polazaka za Split i Karlovac će biti, jer je reč o hrvatskim prevoznicima. Jutrošnji autobus za Pulu stigao je do granice, koju su putnici prešli peške. Sa hrvatske strane čekao ih je drugi autobus i prevezao dalje", navodi Slaviša Predolac sa Beogradske autobuske stanice.

Spuštanjem rampe na granici, moguća je rampa za ABA ligu, koja počinje 1. oktobra. Većina klubova u svojim redovima ima igrače sa srpskim pasošem, a nisu svi članovi delegacija otputovali u Zagreb.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво