Читај ми!

"Hrvatski pritisak naveo Mađarsku i Austriju da puste izbeglice"

Predsednica Hrvatska Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da je pritisak Zagreba na Brisel doveo do toga da su Mađarska i Slovenija počele da propuštaju izbeglice iz Hrvatske.

"Ovaj (izbeglički) problem mora se rešiti u saradnji s partnerima iz Evrope, jer Hrvatska jeste spoljna granica EU, ali isto tako ne može biti bilo kakav sabirni centar", rekla je Grabar-Kitarović posle sastanka Veća za nacionalnu sigurnost, prenosi Beta.

Grabar Kitarović je dodala da Hrvatska ima pravo da očekuje od EU da joj pomogne da čuva hrvatsku granicu i istakla da je izbeglički talas evropski, a ne samo hrvatski problem.

Predsednica Hrvatske je ocenila da se i u idućim satima i danima može očekivati veliki priliv izbeglica u Hrvatsku.

"Radimo na tome kako bi se preduzele odgovarajuće mere, pokazalo humano lice prema tim ljudima, ali bićemo odlučni i u našim pravima na nacionalnu sigurnost i stabilnost", rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatska predsednica je rekla da je na sastanku dobila informacije o vladinom "planu B", ali nije želela da ga komentariše dok ne vidi kako se on ostvaruje u praksi.

Na sastanku je bio i premijer Zoran Milanović, ali je ranije otišao sa sastanka zbog, kako je rekao, razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vezi sa izbegličkom krizom u Hrvatskoj.

"Milanović je upoznao kancelarku sa naporima koje Hrvatska preduzima sa ciljem da u potpunosti upravlja situacijom u skladu sa svojim obavezama, ali u svakom trenutku obezbeđujući da se prema svim migrantima postupa humano i sa ljudskim dostojanstvom", navodi se u saopštenju hrvatske Vlade.

Dvoje zvaničnika se saglasilo da problem mora biti rešen na spoljnim granicama Evropske unije, prenose hrvatski mediji.

Portparol Vlade Nikola Jelić rekao je agenciji Hina da su Milanović i Merkel razgovarali na obostranu inicijativu, a razgovor je trajao oko 45 minuta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво