Читај ми!

Gardijan: Hrvatska nesposobna da odgovori na talas izbeglica

Posle haosa u kojem su se našle na ulazu u Mađarsku, izbeglice sa Bliskog istoka doživljavaju nove traume, sada na kapiji Hrvatske, a još jedno "usko grlo" na granici pokazuje da su te zemlje nesposobne da izađu na kraj sa najvećim talasom masovne migracije u proteklih 70 godina, piše danas "Gardijan".

Londonski list podseća da je u sredu hrvatski premijer Zoran Milanović optimistično objavio kako je Hrvatska spremna da prihvati i usmeri te ljude, ali da je već u četvrtak njegova vlada ustanovila da kriza prevazilazi sposobnosti bilo koje pojedinačne zemlje da se sa tim bori na neplaniranoj i jednostranoj bazi, i pored najboljih namera.

"Manje od 24 sata nakon milosrdne Milanovićeve izjave, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je rekao da Hrvatska neće moći da primi više izbeglica, a da je ranije obećanje o uspostavljanju koridora prema Sloveniji bilo, zapravo, samo obećanje o obezbeđivanju mnogo kraćeg puta do Zagreba", navodi se u tekstu, prenosi Tanjug.

Kako ukazuje Gardijan, izbeglice koje su pohrlile na granicu sa Hrvatskom imaju još jedan razlog za zabrinutost: neeksplodirane nagazne mine, kojih ima na oko 500 kvadratnih kilometara površine hrvatske teritorije, gde su ostale posle ratova na Balkanu devedesetih.

Mine su jasno obeležene i nalaze se na izvesnoj udaljenosti od Šida, ali pošto hiljade ljudi pokušavaju da pređu preko hrvatske granice, kako upozoravaju hrvatski zvaničnici, uvek postoji mogućnost da neko uđe u opasnu zonu i zadobije povrede ili čak da pogine.

Pred takvom neizvesnošću, navodi se u tekstu, neke izbeglice su ostale da čekaju na granici Srbije sa Mađarskom dok, kako kažu, ne čuju da put preko Hrvatske funkcioniše, a potom nameravaju da nastave ka Zapadu kroz Sloveniju, mada ne znaju šta ih tamo čeka.

Ipak, kako većina izbeglica objašnjava sležući ramenima, put na koji kreću manje je opasan od mesta iz kojih dolaze, zaključuje britanski dnevnik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво