Читај ми!

Milanović: Pomoći ćemo izbeglicama na putu ka zapadnoj Evropi

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je da će izbeglicama koje budu ušle u Hrvatsku biti dozvoljeno da prođu i nastave svoj put ka zapadnoj Evropi.

Milanović je u Saboru potvrdio da je tokom noći iz Srbije na teritoriju te zemlje ušlo oko 150 izbeglica, prenosi Tanjug.

"Hrvatska je u potpunosti spremna da prihvati ili uputi te ljude gde oni žele da idu, što je očigledno Nemačka ili neke skandinavske zemlje", rekao je Milanović u obraćanju parlamentu, preneo je Rojters.

Najavio je i da će biti sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izbegličkog talasa, poručivši predsednici Kolindi Grabar Kitarović da je za taj problem ionako odgovorna isključivo vlada.

Predsednicu je podsetio da da ona nije članica tog tela, i da su svi koji to jesu u dnevnoj koordinaciji upoznati sa svim problemima.

Kolinda Grabar-Kitarović jutros je Milanoviću uputila predlog za sazivanje sednice Veća za nacionalnu sigurnost zbog izbegličke krize.

"Nećemo zaboraviti da smo većinom svi hrišćani, nećemo zaboraviti šta je papa rekao, da bi svaka župa trebalo da primi jednu porodicu, mnogi u Evropi koji se busaju u prsa da su hrišćani se ponašaju potpuno suprotno", rekao je Milanović, preneo je hrvatski portal Indeks.

Zoran Milanović je poručio iz Sabora da žica u Evropi ne da nije odgovor, nego je pretnja i da nikakve ograde neće sprečiti izbeglice da dođu na evropsku teritoriju.

Za mađarsku politiku prema izbeglicama kaže da je štetna i opasna.

"Mnogi se u Evropi busaju da su hrišćani, a ponašaju se suprotno. Zidovi neće nikoga zaustaviti i neće pomoći", stav je Milanovića.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović objasnila je da je premijeru Zoranu Milanoviću predložila sazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost jer se izbeglička kriza usložnjava iz sata u sat, pa želi da zna da je Hrvatska pripremljena za novonastalu situaciju.

Šefica države poručuje iz istarskog mesta Bale da ne želi u Hrvatskoj da gleda scene kakve se, kako kaže, "viđaju u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj".

"To nije samo humanitarno, nego i bezbednosno, privredno i socijalno pitanje, zato želim da znam da smo spremni te ljude da dostojanstveno zbrinemo i istovremeno osiguramo da hrvatski građani žive u bezbednosti, odnosno sačuvamo stabilnost zemlje", navela je Grabar Kitarović.

Naglasivši da to nije kratkotrajna kriza, predsednica Hravatske je dodala da treba sagledati sve njene aspekte i pripremiti se na mogućnost da druge zemlje Evropske unije zatvore granicu prema Hrvatskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво