Mađari obeležavaju putanju ograde prema Rumuniji

Mađarski vojnici, policajci i inženjeri obeležavaju putanju za ogradu na južnoj granici sa Rumunijom, pripremajući se da prošire barijeru već izgrađenu na granici sa Srbijom. Rumunija protestuje zbog mađarskih planova.

Britanska agencija Rojters navodi da desetine policajaca, vojnika i inženjera na tromeđi Mađarske, Srbije i Rumunije obeležavaju putanju na kojoj će biti postavljena ograda, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, ambasada Rumunije u Budimpešti zatražila je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske da bi saopštila svoje protivljenje planovima Mađarske da podigne ogradu.

Rumunska ambasada traži i dodatna objašnjenja za takve planove, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije, a prenela rumunska agencija Ađerpres.

U Budimpešti, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je jutros oštro osudio primedbe rumunskog premijera Viktora Ponte koji je rekao da "mađarski političari nisu ništa bolji od sirijskih i libanskih, a čiji državljani beže iz zemlje", preneo je MTI.

"Viktor Ponta je juče izgubio samokontrolu i njegove nerazumne izjave uvredile su čitavu Mađarsku. Civilizovani evropski političari ne koriste tako oštre klevete. Njegove primedbe imaju samo jedno objašnjenje a to je da je on potpuno izgubio uporište u rumunskoj domaćoj politici", kaže se u saopštenju.

Ponta je sinoć na svoj Fejsbuk stranici reagovao na planove Mađarske da ogradu koju je podigla prema Srbiji proširi i na Rumuniju, rekavši da planovi Mađarske podsećaju na Evropu 30-tih i 40-tih godina prošlog veka.

Ponta je nedavno izjavio da će "Rumunija postupati sa izbeglicama kao sa ljudskim bićima, ne kao mađarski susedi koji ih kao stoku teraju štapovima i izdaju im brojeve".

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto okarakterisao je juče izjave rumunskog premijera kao "čiste laži", dodajući da su one neprimerene za jednog lidera 21. veka.

Mađarska je već izgradila 175 kilometara dugu žičanu ogradu na granici sa Srbijom, duž glavnog pravca za dolazak izbeglica u Evropsku uniju.

Juče kada je i fizički zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Budimpešta je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde i duž granice sa Rumunijom, što je naišlo na kritike Bukurešta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je u utorak da podizanje ograde između dve članice EU, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatra politički korektnim, te da nije u skladu s evropskim duhom, o čemu je obaveštena mađarska strana, naveo je Rojters.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 16. sep 2015, 11:35) - anonymous [neregistrovani]

Brisel isporučuje žice

Mađari samo sprovode ono što im EU naređuje jer su prvi na udaru u evrozoni.Prema tome, žice se nabavljaju u Briselu, a Rumunija kao periferija Evrope imaće nezahvalnu ulogu da prima izbeglice u većem broju od ostalih. Sve je dogovor i režija.