Читај ми!

Vesna Pusić želi na Ist River, nema podršku predsednice

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić objavila je da je hrvatska vlada odlučila da je kandiduje za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Predsednica Hrvatske smatra da će ta odluka "izazvati podele".

Nakon što je Vesna Pusić objavila da će je hrvatska vlada kandidovati za generalnog sekretara UN i da se nada da će imati podršku Kolinde Grabar Kitarović, hrvatska predsednica saopštava da je odluku o kandidatu trebalo da prepusti novoj vladi jer su izbori blizu, prenosi Tanjug.

Kolinda Grabar Kitarović je poručila da neće ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatra da on mora imati široku podršku.

Podrška bi, rekla je u Virovitici, trebalo da bude gotovo na nivou nacionalnog konsenzusa i dodala da nije reč o međunarodnom takmičenju, ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat.

"Ovakva odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji. Već mesecima čekam da se u postupak pošalju imenovanja ambasadora i konzula i ne znam zašto to nije poslato", rekla je Grabar Kitarović, odgovarajući na taj način na novinarsko pitanje da li će podržati kandidaturu Pusićeve.

Inače, Pusićeva je ranije danas objasnila da je donošenje odluke o kandidaturi u nadležnosti vlade i da predsednica u tome formalno ne učestvuje, ali da je važno i korisno imati njenu podršku.

"Ona (Kolinda Grabar Kitarović) mi je u dva navrata rekla da smatra da bi bilo vrlo dobro za Hrvatsku da ima kandidata, da je to za državu svakako plus. Ja se nadam da će me predsednica podržati...", rekla je Pusićeva novinarima nakon sednice vlade.

Šefica diplomatije je navela da je u okviru UN postignut konsenzus da se 11. septembra donese rezolucija kojom će se definisati postupak izbora narednog generalnog sekretara te organizacije i koji će biti donekle različit od dosadašnjih izbora.

Prema rečima Pusićeve, procedura odabira generalnog sekretara vrlo je komplikovana i sama činjenica da je neko kandidat ne znači da će biti i izabran, ali daje priliku zemljama iz kojih su kandidati dolaze da dobiju "bolju vidljivost".

"Bez obzira na sve formalne i neformalne kriterijume i preferencije koje se spominju, potpuno je jasno da je svaki kandidat, pa tako vidim i svoju kandidaturu, na vrlo dugačkom štapu", smatra Pusićeva i dodaje da je veća verovatnoća da neće biti izabrana, ali da će u samoj proceduri Hrvatska imati priliku da se predstavi.

Mandat generalnom sekretaru UN Ban Kimunu ističe u decembru 2016. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво