Читај ми!

Izbeglice između dve ograde

Mađarska i dalje beleži ogroman priliv izbeglica. U protekla 24 sata zelenu liniju na srpsko-mađarskoj granici prešlo je više od 2.800 migranata. Kada stignu u Mađarsku, policija ih okuplja i ne dozvoljava da idu dalje, što podiže već usijanu temperaturu pored granice.

Na 35 stepeni izbeglice iz Sirije čekaju satima na njivi na autobuse koji će ih od prvog mesta okupljanja u Mađarskoj prevesti do prihvatnog centra u selu Restke.

Oko 200 izbeglica pokušalo je da napusti ograđeni prostor, ali im policija nije dozvolila. Situacija je bila na ivici incidenta.

Sirijci su skandirali da žele da napuste privremeni prostor.

Kada je duž pruge dolazila nova grupa izbeglica, sunarodnici su pokušali da ih odvrate da im se pridruže. Policija im, međutim, nije dozvolila da se udalje i okupila ih je na drugoj strani puta.

"Želimo da napustimo ovu zemlju, samo da odemo", poručuju neki od migranata. Kažu da su gladni jer dobijaju samo vodu. "Nije dobro u Mađarskoj, hoćemo da idemo odavde, u Nemačku", kažu Sirijci.

Na lice mesta stigli su i pripadnici UNHCR-a. Dogovarali su sa policijom da se dve porodice sa malom decom odmah prebace do prihvatnog centra Restke. Tamo će dobiti smeštaj u šatorima, vodu i hranu i zdravstvenu negu. Biće im uzeti i otisci prstiju da bi ih registrovali, što izbeglice uglavnom izbegavaju jer im cilj nije Mađarska, već Nemačka i zemlje Beneluksa.

Pruga između Horgoša i Restke jedna je od poslednjih tačaka između dve žičane ograde gde migranti mogu da prođu do Evropske unije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво