Читај ми!

Migranti probili kordon, policija upotrebila šok-bombe

Migranti su u više navrata probili kordon vojske i policije nakon čega su svi uspeli da uđu na teritoriju Makedonije. Policija odgovorila šok-bombama. Makedonska vojska i policija ostaju na granici između Makedonije i Grčke jer je u Pirejsku luku tokom večeri stigao novi brod sa migrantima iz Afrike i sa Bliskog istoka.

23.30 -  Svi planirani vozovi za Tabanovce večeras su krenuli sa železničke stanice u Đevđeliji, ali nisu svi migranti uspeli da kupe karte. Očekuje se dolazak novih grupa migranata iz Grčke.

19.30 - Ponovo probijen kordon policije i vojske i svi migranti su uspeli da uđu u Makedoniju, javlja izveštač RTS-a.

16.30 - Makedonske vlasti odlučile da preko granice propuste majke sa decom.

15.55 - Policija ispaljuje šok-bombe na migrante koji ulaze na teritoriju Makedonije. 

15.15 - Migranti probili kordon vojske i policije. 

Nešto pre 19.30 migranti su ponovo uspeli da probiju kordon vojske i policije, nakon čega su svi ušli na teritoriju Makedonije, javlja izveštač RTS-a. 

Ranije posle podne, grupa migranata je prvi put uspela da probije kordon vojske i policije na granici između Grčke i Makedonije, nakon čega je krenula ka železničkoj stanici u Đevđeliji. Policija je odgovorila šok-bombama. 

Posle toga su makedonske vlasti odlučile da preko granice propuste majke sa decom, a u prebacivanju dece preko granice pomogle su pojedine nevladine organizacije.

Više od 2.000 migranata je oko 17 časova vozom krenulo ka Srbiji. Svi planirani vozovi za Tabanovce večeras su krenuli sa železničke stanice u Đevđeliji. 

Vojska i policija ostaju na granici jer je u Pirejsku luku tokom večeri stigao novi brod sa migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike, javlja reporter RTS-a. 

Ekipe Crvenog krsta Makedonije obezbedile su dovoljno hrane, vode i medicinskog materijala za sve koji su se danas našli na Železničkoj stanici u Đevđeliji, odakle je za Srbiju krenulo pet vanrednih vozova.

Ispred velike grupe migranata na samoj granici jutros su raspoređeni pripadnici makedonske vojske i policije. 

Iako je policija tokom dana podelila vodu migrantima koji su satima stajali na kiši, oni su je bacili preko žice u znak protesta jer im nije dozvoljen prolaz.

Jutros su preko granice puštene samo tri osobe, a lokalni krijumčari kolima su prevozili migrante. 

Situacija na Đevđeliji je nepredvidiva, a iz Grčke vozovima i autobusima migranti organizovano dolaze.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki rekao je u Ohridu da Makedonija očekuje pomoć Evrope u rešavanju problema s migrantima, jer je pomoć koju dobija simbolična. 

Velika grupa migranata koja se juče sukobila sa makedonskom policijom i probila kordon stigla je kasno sinoć u Preševo, gde je smeštena u prihvatni centar.

Pripadnici srpske policije obezbedili su migrantima neophodnu pomoć u vidu hrane i vode.

Najmanje 10 izbeglica povređeno je juče kada je 1.000 njih pokušalo da probije blokadu makedonske policije na grčko-makedonskoj granici.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво