Читај ми!

Poništena presuda Ivi Sanaderu

Hrvatski Ustavni sud poništio je pravosnažnu presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za afere "Hypo" i "Ina-Mol", kojom je osuđen na 10 godina zatvora. Naloženo novo suđenje.

Sud je naveo kako se u ovoj odluci ne ispituje da li je bivši hrvatski premijer kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koje je pravosnažno osuđen, jer Ustavni sud za to nije nadležan, piše hrvatski portal Index.

Presude su ukinute jer Sanaderu nisu bile osigurane garancije pravičnog sudenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni zakonom.

Index dodaje da se predmet vraća na ponovni postupak Županijskom sudu u Zagrebu.

Ovakva odluka ne znači da Sanader izlazi iz istražnog zatvora, jer je osim ovih slučajeva nepravosnažno osuđen i u slučaju "Fimi medija".

Prva nepravosnažna presuda Sanaderu u slučajevima Hipo i INA-MOL doneta je 2012, a Uskok je tada zahtevao da mu se kazna poveća na 15 godina zatvora.

Obrazlažući tu presudu sudija zagrebačkog ZZupanijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, jer je od austrijske Hipo banke primio poviziju za kredit koji je Hrvatskoj odobren ratne 1995, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u mađarskom "Ini molu".

Kada je doneta pravosnažna presuda, tadašnji predsednik Ivo Josipović je rekao da se ona može okarakterisati samo jednom rečju, a to je - veleizdaja.

Sanader se o presudi i izjavi Josipovića izjasnio otvorenim pismom iz zatvora poručivši da je osuđen bez dokaza, te da nije počinio veleizdaju kada je reč o prepuštanju upravljačkih prava "Ine" mađarskom "Molu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво