Читај ми!

Reagovanja u BiH na napad u Potočarima

Zvaničnici iz Bosne i Hercegovine osuđuju napad na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe da je napad na Vučića napad na srpski narod. Predsedništvo BiH uputilo izvinjenje premijeru. Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković razočaran incidentom i upućuje izvinjenje Vučiću.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je napad na premijera Aleksandra Vučića napad na srpski narod i na dobru volju za pomirenjem.

Dodik ističe da je napad nedopustiv i neprihvatljiv i govori o tome da su Bošnjaci politizovali skup u Potočarima, što je bio osnovni razlog da se drugi ne pojave tamo.

"Očigledno je da se, recimo, u Srebrenici nikada nije pojavio Alija Izetbegović jer se bojao kamenovanja. Bošnjaci su dobru nameru Vučića zloupotrebili, nisu je poštovali ni dočekali na pravi način", navodi Dodik i dodaje da je očigledno da je BiH duboko podeljeno društvo.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci su pokazali da su komercijalizovali i politizovali Srebrenicu i na taj način u drugi plan stavili stradanje.

"Žao mi je što se to desilo jer Vučić to nije zaslužio, a ja mu izražavam zahvalnost na dobroj nameri za srpski narod", kaže Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović kaže da je napad na Vučića, napad na Srbiju i njenu ispruženu ruku, napad na šansu da izgrađujemo poverenje, ali i napad na državnika - na ljudski život koji, kako naglašava, nije smeo da se desi.

Vučićev dolazak u Potočare ocenila je kao hrabar čin i nastojanje da se u atmosferi opšteg nerazumevanja u BiH doprinese izgradnji poverenja i međusobne tolerancije.

I Vlada Republike Srpske je osudila brutalni napad i zatražila od nadležnih institucija na nivou BiH da najhitnije preduzmu sve neophodne radnje na utvrđivanju bezbednosnih propusta.

Vlada RS je zatražila i hitne akcije na otklanjanju političke štete koja je ovim delom pričinjena, navedeno je u zaključcima sa hitne telefonske sednice vlade RS.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, kome je uručena protestna nota Srbije, najoštrije je osudio napad na premijera Srbije. 

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da je premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Potočarima samo zato što je Srbin.

"Vučić je napadnut samo zato što je Srbin. Ne zato što je nešto uradio, rekao... Sve što je govorio u poslednje vreme bilo je veoma pozitivno, okrenuto budućnosti", rekao je Ivanić za Tanjug.

Da bi bilo pomirenja, nije dovoljno da ga samo jedna strana želi, već i druga strana, kojoj se pomirenje nudi, mora bit spremna da ga prihvati, rekao je Ivanić.

Ivanić podseća da je upozorio i Vučiha i javnost da stanje nije dobro i da je politizacija oko Srebenice podignuta na najviši moguć nivo.

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić osudio je današnji napad, navodeći da taj napad nije trebalo, a niti smeo da se dogodi.

"Mezarje u Potočarima je mesto gde žrtve genocida treba da nađu svoj smiraj i zbog toga mora ostati mesto digniteta i trajnog sećanja, a ne bilo kakvog sukobljavanja", rekao je Zvizdić u saopštenju povodom napada na premijera Vučića, prenela je Fena.

Član Organizacionog odbora za obeležavanje zločina u Srebrenici i bivši ministar bezbednosti BiH, Sadik Ahmetović, rekao je da je današnji napad na premijera Srbije "bio nepotreban" i da se moraju njegovati dobrosusedski odnosi i sa Srbijom i Hrvatskom.

Tvrdi da niko od građana Srebrenice nije učestvovao u incidentu i da se "radi o osobama koje nisu sa ovog područja".

Poslanik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Šemsudin Mehmedović, kazao je za sarajevski internet-portal Kliks da je "Vučić postigao upravo ono što je želeo".

"Bošnjaci koji žive na ovim prostorima sigurno će nakon ovog biti izloženi ispadima ekstremista iz reda srpskog naroda", kaže Mehmedović.

Dodaje ovo bila prilika da se dostojanstveno obeleži 20. godina od genocida u Srebrenici i da se nije smelo to kvariti.

Majke Srebrenice žestoko su osudile napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima, ocenjujući da je to napad na njihovo dostojanstvo.

Istaknuti umetnik, član udruženja književnika BiH, Srbije i Crne Gore Sabahudin Hadžialić izvinio se Aleksandru Vučiću zbog kamenovanja po izlasku iz Memorijalnog centra Potočari.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво