Читај ми!

Dodik uputio pismo Savetu bezbednosti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pismom je obavestio Savet bezbednosti UN da je za Srpsku neprihvatljiva Rezolucija o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija, jer ne doprinosi pomirenju i njeno usvajanje bi učinilo Bosnu i Hercegovinu nestabilnijom.

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN, predsedavajućem i svim članicama SB, navodi se da institucije RS, u punoj saglasnosti, konstatuju da je potrebno Srebrenicu proglasiti mestom zločina i nad Srbima i nad Bošnjacima, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

Kako je navedeno u pismu, tako bi se na zajednički način odao pomen svim žrtvama i poslala poruka svetu o zločinima koji su se desili tokom tragičnog sukoba u BiH.

U pismu povodom inicijative rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, najavljene u SB UN, navodi se da je potrebno formirati Međunarodnu ekspertsku komisiju koja će utvrditi sva dešavanja u Srebrenici u periodu 1992-1995 godina.

Podseća se da je srpski narod kroz dva svetska rata bio na strani progresivnih, slobodarskih snaga antifašizma, a da se ovom rezolucijom i snažnom medijskom kampanjom na srpski narod stavlja hipoteka počinilaca teških dela kažnjivih prema međunarodnom pravu.

"Rezolucijom se srpskom narodu, koji je uvek vodio odbrambene ratove i bio na strani progresivnih snaga, želi nametnuti kolektivni osećaj krivice i odgovornosti. Predlog ove rezolucije predstavlja deo upornih napora da se destabilizuje ovaj prostor i usmeri ka centralizaciji BiH", navedeno je u pismu predsednika RS.

U pismu se navodi da su institucije Srpske opredeljene za evropsku budućnost, za dijalog i saradnju, demokratsko uređenje i efikasne i funkcionalne organe i institucije BiH i potpuno poštovanje Opšteg okvirnog sporazuma za uspostavljanje mira u BiH i njegovih Aneksa, kojim se nedvosmisleno potvrđuje i garantuje ustavnopravni položaj Srpske.

Isto je učinio i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво