Читај ми!

Neredi u prihvatnom centru za migrante kod Segedina

U prhvatnom centru za migrante u Reskeu, pograničnom naselju kod Segedina, u blizini srpsko-mađarske granice, juče je došlo do manjih nereda, dok je sada mirno, saopštila je mađarska policija.

Grupa od oko 40 migranata, iz nepoznatih razloga, juče oko 17 časova počela je da viče, nakon čega su reagovale pojačane policijske snage, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, u ovom incidentu nije bilo ni sukoba ni povređenih, a trenutna situacija u prihvatnom centru i samom naselju je mirna.

Policija je takođe demantovala navode mađarskih medija da su intervenisale specijalne jedinice i helikopteri.

Mediji u Mađarskoj pišu da su migranti uzvikivali parole zahtevajući slobodu, evropsku vizu i protivili su se uzimanju otisaka prstiju i fotografisanju, što je u skladu sa Dablinskim sporazumom.

U pograničnoj Županiji Čongrad, u kojoj se nalazi ovo naselje, tokom jučerašnjeg dana granična policija je uz pomoć građanskih patrola uhvatila 814 ilegalnih migranata, među kojima i 85 dece.

Najveća grupa je uhvaćena juče u ranim jutarnjim satima u pograničnom selu Ašothalom, a u njoj je bio 71 državljanin Avganistana i devetoro Sirijaca koji su ilegalno prešli "zelenu" granicu.

Na teritoriji cele Mađarske juče je uhvaćeno ukupno 1.090 migranata, nešto manje nego dan ranije kada je zabeležen najveći broj od 1.314 migranata u poslednjih mesec dana.

Granicu na Tisi kod Segedina od juče kontroliše i konjica, čime se želi uliti sigurnost kod lokalnog stanovništva.

Zbog naglog povećanja broja migranata formiran je privremeni prihvatni centar kod mesta Reske. Ulazak i razgovor sa ilegalcima nam nije dozvoljen, snimanje samo preko žice.

Nakon uzimanja biometrijskih podataka, fotografisanja i uzimanja otisaka prstiju, mađarska policija razvozi ilegalne migrante u stalne prihvatne centre.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво