Читај ми!

Milanović: Neka susedi gledaju svoj posao, mi ćemo svoj

Vlada Hrvatske prihvatila je Predlog zaključka o saradnji s Bosnom i Hercegovinom u vezi sa pružanjem pravne pomoći u krivičnim postupcima i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" sadržajem pojedinih akata pravosudnih tela BiH, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Premijer Zoran Milanović upozorio je da Hrvatska više neće primati "političke optužnice" za ratne zločine i poručuje susedima "da gledaju svoj posao", a da će "Hrvatska gledati svoj", prenosi Tanjug.

Nakon što je ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao kako dobijaju određene molbe čiji su sadržaji neprihvatljivi za Hrvatsku i koje vređaju pravni poredak države, Milanović je dodao i da su protivne nacionalnim interesima i da se mora jasno dati do znanja da se po njima neće postupati.

Vlada je, naime, upozorila da iz BiH dolaze pravni akti koji terete hrvatske građane kao aktere u postupcima koji se u BiH vode zbog ratnih zločina i drugih povreda humanitarnog prava.

"Nakon 20 godina, političke optužnice nećemo dopustiti. Ako je neko za nešto konkretno odgovoran, takvima se može suditi i u Hrvatskoj, ali političke optužnice Hrvatska neće više primati i na to preventivno upozoravam, pre svega susede – neka gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao", zaključio je Milanović.

Premijer Hrvatske je ocenio da izručenje osuđenog ratnog vetrana Veljka Marića iz Srbije u Hrvatsku može da pomogne u odnosima dve zemlje.

"Dobro je da se to dogodilo. Hrvatska je proteklih godina više desetina osuđenika prebacila u Srbiju, a, koliko znam, ovo je prvi slučaj da se osuđenik iz Srbije prebacuje u Hrvatsku", rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

Milanović je rekao da je o Veljku Mariću proteklih sedmica više puta razgovarao s predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, ali bez javnosti, i dodao da od toga nisu "pravili predstavu".

"To je moj dug prema svakom hrvatskom državljaninu koji se, nažalost, nađe u takvoj situaciji. Dobro je, sad će valjda biti malo bolje", zaključio je Milanović.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво