Glavaš na slobodi

Ukinut je istražni zatvor Branimiru Glavašu, odlučilo je vananraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda na predlog odbrane.

Branimr Glavaš trebalo bi da već tokom dana bude pušten na slobodu, prenosi Tanjug.

Zbog štrajka glađu i pogoršanog zdravstvenog stanja Glavaš je prebačen u bolnicu za zatvorenike.

"Veće je uvažilo argumentaciju odbrane da je veza između presude Vrhovnog suda i naknadno određenog istražnog zatvora toliko slaba da je jedva vidljiva", kaže Glavašev advokat Višnja Drenški Lasan.

Prihvaćen je novi argument odbrane, a koji se odnosi na to da bi Glavaš, da je 18. marta 2015. još bio na izdržavanju kazne u BiH, u međuvremenu i bio pušten na uslovni otpust.

Drenski Lasan potvrđuje da se Glavaš i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici.

Na odluku o Glavaševom puštanju na slobodu tužilaštvo ima pravo žalbe o kojoj bi trebao da odlučuje Vrhovni sud.

Tužilac Silvio Sušac objašnjava da se Vanraspravno veće, prilikom ukidanja Glavašu istražnog zatvora, prvenstveno vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda.

Dodaje da se Državno tužilaštvo ne slaže sa takvom odlukom i najavio da će nakon što primi pisano rešenje podneti žalbu.

Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. marta kada je počeo štrajk glađu.

Istražni zatvor mu je određen jer je Vrhovni sud početkom marta zaključio da je, po Zakonu o krivičnom postupku, takva mera obavezna za sve okrivljene kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Ustavni sud je u januaru ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" od osam godina zatvora, na osnovu koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu.

Na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво