Dvojno državljanstvo Srbije i Crne Gore

Pregovori o dvojnom državljanstvu Crne Gore i Srbije trebalo bi da počnu 1. oktobra u Beogradu. Crna Gora već počela pregovore o dvojnom državljanstvu sa Hrvatskom. Očekuje se stav Beograda.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović izjavio je da mu je srpski ministar Ivica Dačić rekao, u telefonskom razgovoru,  da će Crnoj Gori "viđenje i predlog" srpske strane biti dostavljen danas.

Crna Gora je prošle sedmice usvojila predlog sporazuma o dvojnom državljanstvu i dostavila ga svim državama na potpisivanje.

Crna Gora, za razliku od Srbije, ima restriktivan pristup pitanju dvojnog državljanstva, koje se tretira kao izuzetak a ne pravilo.

Pravo na dvojno državljanstvo u Crnoj Gori imaju strani državljani koji su najmanje pet godina u braku sa crnogorskim državljaninom i deca iz mešovitih brakova, čiji jedan roditelj ima domaće državljanstvo.

Crnogorsko državljanstvo mogu dobiti i građani za koje je procenjeno da je to nacionalni interes.

Ostali strani državljani, koji duže žive u Crnoj Gori, mogu dobiti državljanstvo, pošto predhodno, u skladu sa Zakonom, dobiju otpust iz matičnog državljanstva.

Jedan od uslova za upis u crnogorsko državljanstvo građana koji su se školovali u bivšoj SFRJ, SRJ i Srbiji i Crnoj Gori bilo je i polaganje testa iz crnogorskog jezika, ali su ispiti iz crnogorskog jezika je obustavljeni dok ne bude završena njegova standardizacija

Pregovori Crne Gore o dvojnom državljanstvu počeli su 24. septembra, razgovorom sa Hrvatskom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 26. sep 2008, 19:48)
anonymous [neregistrovani]

poliglota

Auuu, dakle Njegoš je dakle takođe bio strani državljanin.