Читај ми!

Sneg u regionu, bura u Dalmaciji

U Crnoj Gori najviše snega ima na Žabljaku, gde su izmerena 102 centimetra. Herceg Novi pod vodom. Na putnom pravcu Sarajevo–Konjic, na planinskom prevoju Ivan, potpuno je obustavljen saobraćaj. Orkanska bura zatvorila puteve u Hrvatskoj, ostrva odsečena. Nekoliko osoba povređeno.

Nevreme je u Crnoj Gori izazvalo je poplave, ugrozilo pojedina domaćinstva, prekinulo saobraćaj na mnogom putevima, a pojedine putnike satima zarobilo u snežnim nanosima, prenose crnogorski mediji.

Jug Crne Gore je pod vodom, a sever pod snegom. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su evakuisani putnici iz dva kombija i nekoliko automobila koji su bili zavejani na severu zemlje.

U dva kombija, zavejana na putu Nikšić-Šavnik, bilo je ukupno 14 putnika, dok je među zaglavljenim vozilima bilo i jedno bolničko, s pacijentom iz Pljevalja čije je stanje stabilno, objavili su podgorički mediji, prenosi Beta.

Ministarstvo u saopštenju navodi da kod planine Veruša spasavaju 12 putnika iz zaglavljenog vozila, među kojima je četvoro dece. 

Policija spasava i putnike iz vozila na putu od Podgorice ka Lijevoj Rijeci, ali u saopštenju nije navedeno koliko je ljudi spaseno.

Velike probleme imaju stanovnci primorskoh gradova - Herceg Novog, Tivta, Kotora, Bara, Ulcinja, Budve gde se bujice slivaju gradskim ulicama, ima i poplava zbog obilne kiše, kao i odrona.

U mestu Glavatske kuće, u kotorskoj opštini, poplavljeno je dvadesetak kuća, potvrđeno je podgoričkim Vijestima iz budvanske službe spasavanja. Najavljena je evakuacija stanovnika tok grbljanskog sela.

U Herceg Novom je palo 200 litara kiše po kvadratnom metru, te je privremeno zatvaran put od Bara ka Podgorici, iz Kotora ka Risnu, dok je aerodrom u Tivtu, gde je voda poplavila pistu, zatvoren za saobraćaj.

Stanovnici nekoliko opština na severu i deo Ulcinja su zbog nevremena satima bili bez električne energije, zbog kvarova na mreži.

Sneg, kiša i vetar širom Bosne i Hercegovine prouzrokovali su poremećaj i u snabdevanju strujom i vodom. 

Najavljeno je da će večeras veliki broj naselja u Kantonu Sarajevo ostati bez vode. U Sarajevu je zbog obilnih padavina uvedena redukcija isporuke vode od 23.00 do 6.00 sati. 

Saobraćaj se zbog snega na većini putnih pravaca u BiH odvija otežano i usporeno. Na putnom pravcu Sarajevo–Konjic, na planinskom prevoju Ivan, potpuno je obustavljen saobraćaj za teretna motorna vozila.

Kako javlja portal Kliks, kretanje prema Konjicu i iz tog grada prema Sarajevu veoma je otežano i nailazi se na nekoliko zastoja. 

Saobraćaj se odvija otežano na putnim pravcima Sarajevo–Olovo–Kladanj, Prozor – Gornji Vakuf – Uskoplje, Novi Travnik – Bugojno, Donji Vakuf – Travnik i Bugojno–Kupres, gde je obavezna upotreba lanaca za teretna vozila ukupne mase veće od 7,5 tona.

Nekoliko osoba je u nevremenu povređeno od jakih udara bure koji od jutarnjih sati traju u Hrvatskoj.

Vetar je prevrnuo šleper na putu Klis–Solin, vozač je povređen i prevezen u splitsku bolnicu. Orkanska bura, koja na Pagu duva i do 200 kilometara na čas, osim što je prevrnula parkirani automobil, povredila je i dvoje građana, srušivši ih na ulici.

Vetar je odneo krov sa zgrade Osnovne škole u Dražicama, kod Rijeke, pa su deca evakuisana.
Na riječkom području bura je nosila delove krovova, čupala stabla, pravila odrone kamenja, a nastavu je otkazalo nekoliko škola.

Olujni vetar u celoj Hrvatskoj uzrokuje probleme, a nadležne službe intervenišu zbog slomljenih stabala, otrgnutih delova fasada i krovova, kontejnera koji su odleteli na saobraćajnice i u more.

Jaki udari vetra koji su zahvatili Dalmaciju oduvali su plovila na pučinu i lomili drvene dalekovodne stubove, što stvara teškoće u snabdevanju strujom, prenosi Hina.

Vetar je na Trgovačko-transportnom terminalu u Stobreču, kod Splita, urušio krov jedne zgrade, a u Kaštel Lukšiću je urušen deo stare zgrade uz glavnu ulicu. Zbog pada saobraćajne signalizacije zatvoren je i tunel Sv. Ilija.

Na području Gospića i Karlobaga orkanska bura je ponovo najviše štete napravila na električnim vodovima u Podgorju.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vatrogasci su zbog jakog nevremena tokom jutra imali više od dvadeset intervencija, a ovom području preti poplava kao u septembru prošle godine, kada je zbog obilne kiše voda ušla u mnoge kuće.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво