Atina opet probija rok

Grčka neće do ponoći podneti predlog mera štednje ministrima finansija Evrogrupe. To bi ipak trebalo da se desi sutra ujutru. Ako kreditori prihvate taj plan, Atini će kreditna pomoć biti produžena za četiri meseca. O tome treba da se izjasni svih 18 članica monetarne unije, i to do kraja februara, kada ističe sadašnji program pomoći Grčkoj.

Nagađa se da plan Atine sadrži strukturne reforme u poreskoj politici i javnoj administraciji, sa ciljem da jača borba protiv korupcije i utaje poreza.

Grčka vlada očekuje da će većim oporezivanjem bogatih, u državnoj kasi biti dva i po milijarde evra više - i još toliko, boljom naplatom poreza od građana i preduzeća.

Iako deo Grka nije srećan zbog ustupaka premijera Aleksisa Ciprasa, jer smatraju da nije promenio suštinu dogovora sa stranim poveriocima - mnogi ne kriju optimizam, uoči sutrašnjeg odgovora iz Brisela.

"Očekujem da kreditori prihvate nove mere vlade, jer je to dobro za Evropu. Izlazak Grčke iz evrozone stvorio bi joj finansijske probleme. Očekujem ustupke sa obe strane, na obostranu korist", kažu u Atini.

Nemačka ne prihvata loš kompromis i insistira da je od suštinske važnosti da levičarska vlada u Atini nastavi štednju i reforme.

"Ako želi pomoć, Atina mora da uloži veliki trud. Grčki premijer kaže da su mere štednje - prošlost za Grke, zbog čega kod mene zvone zvona na uzbunu. Stav Nemačke podržavaju i evropske zemlje koje su uspešno sprovele mere štednje i reformu", ističe poslanik Bundestaga Gerda Hazelfeld.

Ekonomski pokazatelji Grčke su daleko ispod evropskog proseka - najzaduženija zemlja u Evropskoj uniji duguje 175 odsto svega što proizvede za godinu dana, nezaposlenost je 25 odsto, dok polovina mladih Grka nema posao.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 24. feb 2015, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

Odg na Placanje

Moze EU da ih pusti cak presednik Martin Schulc je rekao ako hoce da napuste evrozonu da slobodno to ucine ali milijarde se moraju vratiti!A sto se tice Natoa nece Nato se raspasti zbog Grka jer je Grcka ionako primljena zbog geografskog polozaja!Ako hoce Rusiji i Kini zasto njih ne zamole za kredite!Nije Ruska vlada glupa oni hoce cistu racunicu i olako kazu Njet!

(utorak, 24. feb 2015, 09:31) - Sloba...sa one strane [neregistrovani]

Lezi lebe da te jedem....

bravo za ove komentare pre mene...Grcka ide prema Kini i Rusiji
a mi cemo u Arapsku-Uniju..! Pa ajde da zaigramo kolo..a Nemci neka se i dalje bogate svojim vrednim radom i pametnom stednjom...

(utorak, 24. feb 2015, 00:54) - Dragan [neregistrovani]

plaćanje

Mogu Grci da zavlače EU do mile volje - nesme EU da ih "pusti" jer ako odu Putinu ili Kinezima - propade NATO! Na kraju će ipak sve to da plati Angela (nema ko drugi). Ima Boga!

(utorak, 24. feb 2015, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

Nemačka

U kom periodu je Nemačka sprovela svoje mere štednje?