Pusić: Srbija treba da ispuni sve kriterijume

Hrvatska će insistirati da Srbija ispuni sve kriterijume na putu do Evropske unije, poručuje potpredsednica hrvatske vlade Vesna Pusić.

Ti su kriterijumi zahtevni što znamo i iz svog iskustva i na njima treba puno raditi, rekla je Vesna Pusić, komentarišući to što su hrvatski evroparlamentarci, posebno oni iz kluba Evropske narodne stranke, podneli u Evropskom parlamentu niz amandmana na izveštaj o napretku Srbije, prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara da li su podneti amandmani i stav hrvatske vlade, odgovorila je da su evroposlanici direktno birani i da nemaju nikakvu obavezu da u EP predstavljaju politiku hrvatske vlade.

"Vlada učestvuje u procesu pregovora kao država članica i nećemo koristiti ništa izvan onoga što su kriterijumi za napredovanje u procesu", rekla je Pusićeva, naglasivši da će Hrvatska bilateralne probleme sa Srbijom rešavati bilateralno.

Hrvatski poslanici podneli su 12 amandmana na nacrt izveštaja EP o napretku Srbije, uključujući predlog da Beograd izmeni zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i tražeći da to bude uslov za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima.

Ministarka Pusić nije, međutim, direktno odgovorila na pitanje novinara da li će biti blokade poglavlja 23.

"Zahtevi su jasni i tu nema baš puno rasprave. Kad Srbija ispuni kriterijume napredovaće, dok ne ispuni treba raditi na njima", rekla je Pusićeva, a prenosi agencija Hina.

Inače, amandmane na nacrt izveštaja za Srbiju koji je pripremio izvestilac nemački demohrišćanski poslanik Dejvid Mekalister, podnelo je pet evroposlanika iz Hrvatske, njih četvoro iz HDZ-a i poslanica Hrvatske seljačke stranke.

Prva rasprava o tom nacrtu održana je pre desetak dana, a sledećeg meseca će se raspravljati o amandmanima koje su podneli poslanici iz svih klubova, a kojih je više od stotinu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво