Читај ми!

Armija BiH koristila hemijsko oružje?

Ratni bošnjački funkcioneri su, početkom leta 1993, nabavili tridesetak avionskih bombi punjenih nepoznatom vrstom nervnih bojnih otrova, piše "Glas Srpske". Armija BiH je bombe, nabavljene preko islamske mreže od arapskih zemalja, u više navrata upotrebila na ratištu, navodi list.

Ti podaci su navedeni u izveštaju jedne strane obaveštajno-bezbednosne službe od 1. oktobra 1993. godine, koji je potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo, između ostalih dokumenata, predao Tužilaštvu BiH, piše Glas Srpske, a prenosi Tanjug.

"Bombe su stigle iz Sirije i kamionima Crvenog krsta transportovane u Tuzlu, u skladište u Dubravama kraj tuzlanskog aerodroma. Zajedno sa bombama stiglo je i pet stručnjaka za hemijsko oružje zbog obuke muslimana za njegovu upotrebu",navodi se u tom izveštaju.

Kako prenosi list, pripadnici Armije BiH prvo su hteli da ih upotrebe kao bombe s vremenskim upaljačima u defanzivne svrhe, ali se pristupilo osmišljavanju proizvodnje hemijskog oružja, pošto se u Tuzli nalazi deo hemijske industrije.

"Radi toga su verovatno kontaktirali Ejupa Ganića koji je zadužen za nabavku oružja i razvoj vojne industrije kod bosanskih muslimana. Zbog veličine teritorije i koncentracije vojne industrije i hemijskih postrojenja, Tuzla je izabrana za mesto proizvodnje hemijskog oružja", navodi se u izveštaju iz 1993. godine, piše Glas Srpske.

Navedeno je i da je u Tuzli smešten hemijsko-alkalni kombinat s velikim skladištima hemijskih materija, kao i da se u postrojenjima "Energoinvesta" proizvode minobacači svih kalibara i rezervni delovi, uključujući cevi za topove i haubice.

Muslimani su odlučili da proizvodnju bojnih otrova prilagode upotrebi iz minobacača koji su najrasprostranjenije artiljerijsko oruđe koje poseduju sve jedinice Armije BiH, piše u izveštaju koji citira Glas Srpske.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво