Читај ми!

Cipras: Služiću narodu Grčke

Lider ultralevičarske grčke stranke Siriza Aleksis Cipras položio je zakletvu za premijera Grčke, čime je postao najmlađi nosilac te funkcije u poslednjih 150 godina.

Cipras (40) je, suprotno tradiciji, položio sekularnu zakletvu, umesto verske, pravoslavne ceremonije kojom su grčki premijeri dosad stupali na funkciju, obećavši da će "uvek služiti interesima grčkog naroda", prenela je agencija AP.

Lider Sirize je prekršio još jednu tradiciju time što je na ceremoniju polaganja zakletve za premijera došao bez kravate, koju inače nikad ne nosi.

Grčka je danas dobila novu vladu, posle kraćih pregovora na kojima je desničarska Nezavisna partija Grka (ANEL) pristala da podrži levičarsku Sirizu, stranku pobednicu juče održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj, kojoj su nedostajala samo dva mesta u parlamentu da bi osvojila većinu.

I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protive se merama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Lider ANEL-a Panos Kamenos izjavio je jutros nakon pregovora da će podržati imenovanje lidera Sirize Aleksisa Ciprasa za novog premijera, prenela je grčka agencija ANA.

Nakon saopštenja o dogovoru dve stranke koje se protive merama štednje u Grčkoj, finansijsko tržište je reagovalo sa strepnjom, pa je indeks Atinske berze oslabio za gotovo četiri odsto.

Siriza je pobedila na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine, pokazali su danas saopšteni zvanični rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na osnovu prebrojanih 99,8 odsto glasova, Siriza ima 8,5 odsto više glasova od konzervativne stranke Nova demokratija, premijera Antonisa Samarasa, koja je sa 27,81 odsto glasova osvojila 76 mesta u grčkom parlamentu.

U parlament su ušle i neonacistička Zlatna zora sa osvojenih 6,28 odsto glasova, odnosno 17 mesta, Potami sa osvojenih 6,05 odsto glasova, odnosno osvojenih 17 mesta i Komunistička partija Grčke sa 5,47 odsto glasova, odnosno 15 mesta.

Nezavisna partija Grka sa osvojenih 4,75 odsto glasova ima 13 mesta u parlamentu, kao i PASOK sa osvojenih 4,68 odsto glasova, navodi grčko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je lideru Sirize na odlučnoj pobedi na parlamentarnim izborima, ističući da je Rusija spremna da sarađuje sa novom vladom.

Putin je uveren da će Rusija i Grčka nastaviti da razvijaju tradicionalno konstruktivnu saradnju u svim oblastima i da će nastaviti zajednički da rade na rešavanju tekućih evropskih i svetskih problema, saopšteno je iz Kremlja, prenosi AFP.

Šefovi evropskih institucija, sa izuzetkom predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, zasad nisu komentarisali ishod jučerašnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj i pobedu ultralevičarske partije Siriza.

"Čestitam Ciprasu i Sirizi i želim što brže formiranje vlade koja će biti konstruktivna i iznutra i prema evropskim partnerima", napisao je Šulc na svom Tviter nalogu.

Njemu se pridružio i stranački kolega Đani Pitela, šef socijaldemokratske grupe u EP, koji je u saopštenju istakao da pobeda Sirize predstavlja početak kraja mera štednje u EU.

Međutim, ni predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ni predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji dolaze iz partija desnog centra, danas do podne nisu poslali čestitke niti su komentarisali ishod izbora, a nema ni reakcije šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će nova grčka vlada poštovati dogovor koji je postigla sa međunarodnim kreditorima Grčke, izjavio je danas njen portparol Štefen Zajbert.

"Naše je mišljenje da je važno da nova vlada nastavi da primenjuje mere za nastavak ekonomskog oporavka Grčke. To znači i da Grčka treba da poštuje ono o čemu se ranije dogovorila", rekao je Zajbert, prenela je agencija AFP.

Ciprasu je čestitku uputio austrijski kancelar Verner Fajman i najavio nastavak konstruktivne saradnje sa novom grčkom vladom.

I predsednik Pokreta socijalista i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin čestitao je Ciprasu pobedu.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta socijalista, Vulin je u telefonskom razgovoru čestitao predsedniku Ciprasu na pobedi i izrazio nadu da će se saradnja Pokreta socijalista i Sirize nastaviti i ojačati, kao i da će "pobeda osvedočenog prijatelja Srbije Aleksisa Ciprasa doprineti još srdačnijim odnosima Grčke i Srbije".

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво