Читај ми!

Region okovan snegom i ledom

Uz veoma niske temperature, vetar i buru, veći deo regiona osvanuo je pod snežnim pokrivačem, a kako prognoziraju meteorolozi, tako će biti i narednih dana.

Jutros je, ipak, najhladnije bilo na bosansko-hercegovačkoj olimpijskoj planini Bjelašnici, gde je zabeležena temperatura od minus 18 stepeni Celzijusa, javljaju Nezavisne novine, prenosi Tanjug.

U Sarajevu je izmereno minus sedam, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH koji najavljuje da se u novogodišnjoj noći u prestonici očekuje temperatura i do minus 20 stepeni Celzijusa.

Kada je reč o Hrvatskoj, snežni i ledeni dani se nastavljaju, a na Makarskom primorju duva orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 kilometara na sat, koliko je zabeleženo u meteorološkoj stanici Osejava.

Bura nije pričinila znatnije štete u Makarskoj, oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija, među kojima i uklanjanje borovih grana sa saobraćajnica.

Na biokovskom predelu Vošac u Planinarskom domu još od juče su šestorica mladića iz Makarske, koji ne mogu da se probiju kroz visoke snežne nanose, pa su jutros pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć.

Budući da je biokovska saobraćajnica prekrivena snegom i okovana ledom, do njih je jedino moguć dolazak planinskim putem Makarska–Makar–Vošac.

Prema informaciji sekretara makarske službe HGSS-a Milana Bulatovića, mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogreva i u kontaktu su sa HGSS-om, pa se očekuje da ta akcija bude okončana danas posle podne.

I u Crnoj Gori danas će biti hladno sa slabijim padavinama. Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je saopšteno da je na jugu još ponegde moguć slab sneg, dok se u popodnevnim satima očekuje razvedravanje.

Na severu zemlje biće pretežno oblačno, povremeno sa uglavnom slabim snegom ili mećavom, uz vetar umeren do jak, na udare povremeno i olujne jačine.

Ne manje ledeno nego u ostalom delu regiona je i u Sloveniji. Stručnjaci najavljuju još hladnije dane, uz teškoće prouzrokovane vetrom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво