Читај ми!

HKB: Bolna podela na Hrvate i Bunjevce

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HKB) saopštila je "bolna činjenica da se hrvatska manjina u Vojvodini politički podelila na Hrvate i Bunjevce".

"Nedopustivo je da predsednik Srbije proglašava Bunjevce autohtonim narodom koji nisu ni Hrvati ni Srbi, pa im poklanja udžbenike na ćirilici", ističe u saopštenju uz tvrdnju da je to pokušaj asimilacije i odnarođivanja Bunjevaca koji je, kako kažu, više decenija sprovodila velikosrpska politika, javlja Hina, a prenosi Tanjug.

Tako se i HKB uključila u višednevnu polemiku o Bunjevcima, koja je nastala pošto je predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao bunjevačkim osnovcima udžbenike na ćirilici, a na kritike hrvatskih državnika je odgovorio da Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima da se izjasne kako žele, i da "Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, već svoji".

Hrvatski predsednik Ivo Josipović kritikovao je Nikolića zbog, kako je rekao, nekorektnog poteza koji treba ispraviti, ali je dodao da i Hrvatska treba da se upita šta je uradila da se oni, koji se deklarišu kao Bunjevci, a to pravo im niko ne može oduzeti, osećaju i Hrvatima.

Hrvatski premijer Zoran Milanović zatim je najavio da će od vlasti u Srbiji zatražiti da osigura udžbenike za hrvatsku nacionalnu manjinu.

"Bunjevci su jedna nacionalna manjina koju nismo ni vi ni ja stvorili. Tamo ima 30-ak hiljada ljudi koji za sebe smatraju da su Bunjevci i šta da radimo", rekao je Milanović u Saboru.

Udžbenici za Bunjevce su bili tema i na sednici Evropskog parlamenta, gde je predsednik Odbora za spoljne poslove Andrej Plenković, inače predstavnik Hrvatske, zatražio, istim povodom, zaštitu prava Hrvata u Srbiji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво