Читај ми!

Hrvatska, žalba na izručenje Mustača

Županijsko državno tužilaštvo u Varaždinu podnelo je žalbu na rešenje suda u tom gradu o izručenju Nemačkoj Zdravka Mustača, bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe, zbog umešanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Razlog žalbe je zastarelost tog predmeta.

Portparol Tužilaštva Darko Galić kaže da je evidentno došlo do zastarevanja slučaja i da je to sud trebalo da uzme u obzir prilikom donošenja odluke, prenosi Tanjug.

U izjavi za Hinu Galić je rekao da su uz žalbu priložili i nekoliko odluka nemačkih sudova gde su oni za svoje državljane, za koje je izdat evropski nalog za hapšenje, a gde je prema njihovom krivičnom zakonu nastupila zastarelost, odbili izručenje tih osoba drugim državama.

Inače, Županijski sud u Varaždinu pre desetak dana doneo je odluku o izručenju Mustača Nemačkoj, iako je prethodna odluka suda u Velikoj Gorici bila da on, zbog zastarevanja, ne bude izručen.

Na takvu odluku žalila se udovica Stjepana Đurekovića, Gizela, čiju je žalbu usvojio Vrhovni sud Hrvatske, a slučaj je, zbog manjka sudija u Velikoj Gorici a i na njihovo traženje, prebačen na Županijski sud u Varaždinu.

Varaždinski sud je odlučio prvostepeno o izručenju Mustača, na osnovu "dvostruke odgovornosti koja obuhvata i zastarela dela".

Nemačko savezno državno tužilaštvo je, nakon što je Hrvatska primljena u EU 1. jula 2013., poslalo nalog za hapšenje bivših funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u vezi sa organizovanjem ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, 1983. godine kod Minhena.

Josip Perković je 24. januara izručen nemačkim vlastima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво