Читај ми!

Protesti u Podgorici, 20 privedenih

Privedeno 20 učesnika antivladinog protesta u Podgorici. Demonstranti bacali kamenice na policiju koja je uzvratila suzavacem. Devet policajaca povređeno tokom sukoba. Protest organizovan putem Fejsbuka, sa idejom da smeni vlast u zemlji.

U Podgorici je privedeno 20 učesnika protesta protiv vlasti, a tokom sukoba sa demonstrantima povređeno je devet policajaca, od kojih jedan teže, saopštila je crnogorska policija. Trenutno je mirno u glavnom gradu Crne Gore.

Uprava policije Crne Gore navela je da je među uhapšenima i četiri maloletnika. Kako je saopšteno, izgrednici su kamenicama oštetili tri policijska vozila.

Protest više od 300 građana, uglavnom penzionera i radnika, koji su zahtevali smenu vlasti zbog korupcije i kriminala, počeo je u 13 časova ispred Skupštine Crne Gore, da bi se mirna povorka uputila ka zgradi Vlade Crne Gore, gde je jedna grupa nasrnula na policiju.

Grupa demonstranata bacala je kamenice na policijski kordon koji je obezbeđivao zgradu Vlade Crne Gore u Karađorđevoj ulici, nakon čega je policija uzvratila suzavcem.

Maskirani fantomkama i kapuljačama pokušali su u više navrata da probiju zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade, a onda su kamenicama iz obližnjeg parka gađali policiju uz povike "Kerovi, kerovi" i pevajući pesmu "Štitite lopove, branite bogate, bijete narod za male pare".

Oni su kamenice bacali i na zgrade ministarstva inostranih poslova i finansija, pri čemu su oštećena stakla na zgradi. Nakon što su stigle specijalne policijske jedinice, demonstranti su uz upotrebu pendreka i suzavca rasterani.

Policija je privela i desetak mirnih učesnika protesta, jer su seli na kolovoz jednog od glavnih bulevara u gradu i blokirali saobraćaj.

Protest, koji nije bio prijavljen policiji, organizovala je fejsbuk grupa "Revolucija u Crnoj Gori - svi na ulice", a na demonstracijama je tražena smena aktuelne vlasti, po uzoru na dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Grupe koje su pozvale na proteste smatraju da se samo "radikalnim merama" može poboljšati sveukupno stanje u Crnoj Gori i da protestom traže smenu vlasti.

"Hoćemo da radimo! Hoćemo da živimo! Smemo li više da dozvolimo tu pljačku koju nam rade iz dana u dan!? Pozivamo gospodu preko puta nas da podnesu ostavke! Ne možemo plaćati račune od struje od 500 evra, sa platom od 100 evra! Neka se pojave Đukanović, Krivokapić, Milić, Danilović, Mandić, svi neka dođu", rekao je jedan od organizatora Ljubo Varagić.

Fejsbuk grupa koje pozivaju na proteste je nekoliko, a samo "Revolucija u Crnoj Gori. Svi na ulice" broji više od 3.000 članova.

Trećina mladih u zemlji od 680.000 stanovnika nema posao. Prema zvaničnim podacima stopa nezaposlenosti je 15 odsto, dok je nezvanično tri puta veća.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво