Hrvatska, potpisi protiv ćirilice

U Hrvatskoj počinje prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi građani odučivali o smanjivanju prava nacionalnih manjina. Prikupljanje potpisa organizuje Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirilici u tom gradu. Protivnici ćirilice ponovo uklonili dvojezične table u Vukovaru i Osijeku.

U organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirilici u Vukovaru, u Hrvatskoj je počelo prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi građani odučivali o smanjivanju prava nacionalnih manjina.

Predstavnici Štaba najavili su prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva jedinice lokalne samouprave.

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj i u Vukovaru.

Prikupljanje potpisa trajaće do 1. decembra, a za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti oko 470.000 potpisa građana.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u subotu da bi svaka inicijativa, koja bi za  posledicu imala smanjivanje prava manjina, bila korak unazad i ne bi bila dobra za hrvatsku budućnost.

Josipović je dodao da Hrvatska ima brojne nacionalne manjine i da je "upravo njen pozitivan odnos prema manjinama jedan od važnih elemenata društvene stabilnosti".

Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić uveren je da će sutrašnje obeležavanje Dana sećanja u Vukovaru proći bez izgreda i tvrdi da ćirilica nije problem Vukovarčana, već da su to mala ulaganja i velika nezaposlenost.

U prilog tome on navodi da u vukovarskim kafićima nikome ne smetaju srpske folk pevačice koje su kao i ćirilica "simbol rata", ali, kaže, niko tako ne želi da ih participira.

Smatra da sutrašnji skup u Vukovaru ne sme biti skup koji na bilo koji način dotiču dnevnopolitičke igre. Barem ne tog dana, kaže Matić u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu.

Ponovo skinute dvojezične table u Hrvatskoj

Protivnici uvođenja ćirilice u Vukovaru i Osijeku nisu mirovali ni prošle noći i jutros kada su sa zgrada skinute dve visejezične ploče, a skinuta je i oštećena, kako se tvrdi, i hrvatska zastava.

Kako je javila agencija Hina, u Vukovaru je skinuta tabla sa trojezičnim natpisom, a u Dardi, kod Osjeka je ukradena dvojezična ćirilična ploča i oštećena hrvatska zastava.

Trojezična ploča, na hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku skinuta je sa sedišta Partije podunavskih Srba (PPS) u Vukovaru, saopštila je vukovarsko-sremska policija.

I u Dardi je jutros ukradena ploča srpske nacionalne manjine s dvojezičnim natpisom, a u Osijeku je najverovatnije noćas skinuta i oštećena hrvatska zastava, saopštila je osiječko-baranjska policija.

Ploča je skinuta sa zgrade lokalne uprave i prostorija srpske nacionalne manjine koja je bila ispisana latiničnim i ćiriličnim pismom.

Portparol osiječko-baranjske Policijske uprave Dario Premec je rekao da policija traga za nepoznatim počiniteljima.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво