Читај ми!

Kacin: Kazniti i huligane i Amfilohija

Održavanje podgoričkog prajda pozitivno će se odraziti na dalji evropski put Crne Gore, ali zbog napada na učesnike, vlast treba da kazni mentore huligana i mitropolita Anfilohija, u čijim izjavama je bilo govora mržnje, smatra Jelko Kacin, potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope.

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Jelko Kacin izjavio je da očekuje da crnogorska država, pored huligana, adekvatno kazni i njihove duhovne mentore zbog napada na učesnike Povorke ponosa u Podgorici.

Kacin je kazao da je u rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, izrečenim pre podgoričkog prajda, prepoznao govor mržnje.

"Moram reći da su sporne, pre svega, izjave mitropolita Amfilohija, koje su, po meni, ne samo primer nepoštovanja prava manjina, već i govor mržnje. Na institucijama Crne Gore je da naprave procenu i da reaguju na to", naveo je on.

Kacin je portalu Analitika kazao da Crna Gora zaslužuje pohvale zbog održavanja prve gej parade u Podgorici.

"Crna Gora je pokazala da Ustav treba braniti delima, a ne rečima. Pravo na okupljanje svih manjina je jedno od elementranih prava i održavanjem prajda to se dokazuje i u praksi", istakao je on.

Prema njegovim rečima, održavanje podgoričkog prajda pozitivno će se odraziti na dalji evropski put Crne Gore.

"Crna Gora je uspešnom realizacijom prajda pokazala da je predvodnik i lokomotiva evropskih integracija na zapadnom Balkanu. To je primer koji treba slediti", kazao je Kacin, dodajući da Crna Gora može očekivati da do kraja godine otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24.

U Podgorici je u nedelju održana prva Parada ponosa, kada je u neredima povređen je 21 policajac, a privedeno je 70 izgrednika.

U međuvremenu, prvi deklarisani gej u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević zatražio je azil u Kanadi, zbog stalnih pretnji smrću.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво