Читај ми!

Za penzije vojnika NDH 45 miliona evra

Više od 13.000 vojnika nekadašnje NDH i članova njihovih porodica prima penziju, za šta se godišnje izdvaja više od 45 miliona evra, piše "Jutarnji list". Hrvatski državni arhiv od 1993. izdaje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH.

Za penzije više od 13.000 vojnika nekadašnje Nezavisne države Hrvatske i članova njihovih porodica godišnje se izdvaja više od 45 miliona evra, pokazuju podaci hrvatskog Zavoda za penzijsko osiguranje.

Direktor Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić izjavila je da ta institucija od 1993. izdaje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH.

Do kraja prošle godine je zahtev za izdavanje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH podnelo 1.683 osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Hrvatski parlament je 1993. usvojio izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima je pripadnicima oružanih snaga NDH, nazvanim u tom zakonu "domovinska vojska", omogućeno da im se svaka godina provedena u oružanim formacijama računa kao dve godine radnog staža.

Isti kriterijum je primenjen na godine provedene u ratnom zarobljeništvu, navodi Jutarnji list.

Vlatka Lemić tvrdi da je oko 70 odsto građana koji su zatražili potvrdu dobilo negativan odgovor, jer se većina vojne građe NDH čuva u Beogradu, u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane.

U Zavodu za penzijsko osiguranje naveli su da su za izdavanje uverenja o pripadnosti oružanim snagama NDH nadležna dva udruženja građana - Društvo ratnih veterana "Hrvatski domobran" i Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske.

Tim udruženjima su zainteresovani morali da dostave potvrdu Hrvatskog državnog arhiva ili neki drugi dokument, po mogućnosti izvorni, da su bili pripadnici snaga NDH.

Oni koji nisu imali nikakav pismeni dokument o pripadnosti tim snagama, morali su da prilože svoju fotografiju iz oružanih snaga NDH ili potvrdu nadležnog Ureda za odbranu i overene izjave dva svedoka.

U Zavodu za penzijsko osiguranje tvrde da potvrde dva udruženja građana same po sebi nisu bile dovoljan dokaz za ostvarenje povlašćene penzije, već je posebno telo Zavoda sprovodilo dokazni postupak, posle čega se donosilo rešenje o penziji.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво