Читај ми!

Dodik: Čavić da se izvini Srbima

Bivši predsednik RS Dragan Čavić treba da se izvini Srbima jer je potpisao sramni izveštaj o Srebrenici da bi sačuvao "političku fotelju", rekao predsednik RS Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bivši predsednik RS Dragan Čavić treba da se odrekne potpisa sa izveštaja o Srebrenici i da se javno izvini srpskom narodu, jer su se, u međuvremenu, pojavili novi dokazi u vezi sa događajima na srebreničkom području u julu 1995. godine.

"Čavić je potpisao sramni izveštaj o Srebrenici da bi sačuvao političku fotelju. Da nije bilo tog sramnog i lažnog izveštaja mnogo bi lakše bilo danas Radovanu Karadžiću i mnogim drugim ljudima u Haškom tribunalu", rekao je Dodik Radio-televiziji Republike Srpske.

Predsednik Srpske je rekao da međunarodna zajednica i Haški tribunal nisu imali nikakvih egzaktnih podataka i dokaza o tome šta se dešavalo u Srebrenici.

"Stranci i Bošnjaci pokušali su da iskoriste priču o Srebrenici kao dokaz da su Srbi počinili genocid u Srebrenici i zato je bio potreban Čavićev izveštaj koji prelazi famoznu cifru od preko 8.000 ubijenih", istakao je Dodik.

On je rekao da danas svedočenja mnogih u Haškom tribunalu govore da to nije tako, dodajući da je jedan "visokopozicionirani muslimanski zvaničnik" rekao da se na spomen-ploči u Potočarima nalaze imena više od 1.000 ljudi koji su poginuli u međusobnim borbama muslimana, kao i imena nekih koji su živi.

Komisija za Srebrenicu 2004. godine utvrdila je da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak.

Komisiju je formirala Vlada Republike Srpske, na osnovu naloga Doma za ljudska prava BiH.

Hag pripisuje kolektivnu odgovornost

Dodik je, učestvujući u emisiji Presing na RTRS-u, takođe rekao da je uveren da Tužilaštvo u Hagu nema nijedan validan dokument koji bi potvrdio Karadžićevu krivicu i da, stoga, pokušavaju da navedu svedoke da potvrde neke tvrdnje koje postoje jedino na bazi novinarskih izveštaja.

"Jedan politički stereotip nametnut je kao glavna osnovica za raspad bivše Jugoslavije, a to je politika Srba ili tadašnjeg srpskog režima Slobodana Miloševića i da bi upravo ta politika, koja je kasnije po njima prerasla u zločine, trebala da bude kažnjena, a ostali su zločini bili kao neki refleksi, nešto što se desilo kao neka vrsta samoodbrane u samom ratu...To naravno nije tačno", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske smatra da je očigledan pokušaj da se presudama napiše kolektivna odgovornost.

"Ako je za Srbe iz proteklog rata na različitim prostorima izrečeno kazni zatvora u ukupnom kumulativnom iznosu od 1.100 godina, onda svako ko za 50 ili 100 godina bude pisao istoriju, moraće da kaže: Ti Srbi su zaista predodređeni za to", zaključio je Dodik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво