Hrvatska povukla sporna mleka s tržišta

Zbog povećane koncentracije kancerogenog aflatoksina ministarstvo poljoprivrede Hrvatske povuklo je iz upotrebe po dva mleka proizvedena u Hrvatskoj i Bosni i Hrecegovini.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da zbog povećane koncentracije kancerogenog aflatoksina M1 iz upotrebe povlači po dva trajna mleka proizvedena u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Radi se o dva uzorka mleka iz Hrvatske, od Dukata i Maglea, kao i dva iz BiH, proizvođača Prerada i promet iz Tuzle i Mlekoprodukt.

Od 12 analiziranih uzoraka mleka uzetih s polica hrvatskih prodavnica, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja kod četiri je pronašla nedopuštenu koncentraciju aflatoksina.

Zbog toga je povučeno litarsko trajno mleko s 2,8 odsto mlečne masti od Meglea, pronađeno u Merkatoru, trajno mleko s 3,8 odsto mlečne masti, obogaćeno vitaminom D u pakovanju od 1 litre, proizvođača Dukat, pronađeno u prodavnicama Konzuma.

Zatim, trajno mleko s 2,8 odsto masnoće proizvođača Prerada i promet iz Tuzle, povučeno s polica Merkatora, kao i trajno mleko s 2,8 odsto masnoće robne marke Lidl Hrvatska, proizvođača Mlekoprodukt iz BiH.

Najviša koncentracija aflatoksina pronađena je u Meglevom trajnom mleku i to 0,364 mikograma. Dozvoljen nivo aflatoksina je 0,05 mikograma po kilogramu.

Zbog svega toga pokrenuto je hitno povlačenje spornih proizvoda s polica.

Analizom Zavoda za javno zdravstvo bilo je obuhvaćeno 12 uzoraka, pet proizvođača iz Hrvatske, pet iz BiH i dva iz EU.

Za razliku od ostalih uzoraka kod kojih je pronađena povišena koncentracija aflatoksina, kod Dukatovog uzorka će se sprovesti novo uzorkovanje na reprezentativan način, jer je na mestu uzorkovanja pronađena premala količina tog mleka, 16 litara, što se ne može smatrati reprezentativnim. Zatim će biti doneta konačna ocena o celoj seriji.

Ministarstvo poljoprivrede poručilo je građanima da nema razloga za zabrinutost, jer rizik za zdravlje nastaje tek dugotrajnim unosom aflatoksina M1 u organizam.

Zbog povišene koncentracije aflatoksina, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede povuklo je nedavno s tržišta pojedina pakovanja trajnog mleka proizvođača Dukata i Vindije od 2,8 odsto mlečne masti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво