Читај ми!

Veliko otkriće na Crnom moru

Skrovište sa preko 200 srebrnih tetradrahmi pronađeno na obali Crnog mora. Monete pronađene u keramičkom sudu koji je zapečaćen olovom, a otkriće nema bližih analogija ni u Bugarskoj ni na Balkanu.

Keremički sud sa novcem nađen je u ruševinama palate tračkog velmože Kortodzuntosa, koja je otkrivena 2008. godine. Smatra se da je bio vladalac područja Strandže u trećem veku pre nove ere.

Sve monete teške su preko četiri kilograma i pronađene su u posudi zapečećenoj olovom. Rukovodilac istraživanja Daniela Agre kaže da je nalaz u izuzetno dobrom stanju i da novac potiče iz drugog veka pre Hrista.

Daniela Agre dodaje da je tolika količina helenističkog novca otkrivena prvi put na teritoriji Bugarske a verovatno i mnogo šire.

Profesor Ivan Karajotov upozorava i na veliku materijalnu vrednost pronađenog novca a dodaje će se da posle njegove arheološke obrade znati i njegova najpreciznija hronologija sa godinama i datumima.

Zasada je poznato da su na novcu prisutne predstave Aleksandra Velikog, Lizimaha, Seleuka i Mostisa, pri čemu novac sa likom Mostisa predstavlja dosad najveću kolekciju novca u svetu nekog tračkog kralja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво