Izrael okrivio Hezbolah za napad u Burgasu

Samoubilački napad u Burgasu izveo je muškarac, koji je u taj grad stigao avionom. Imao je lažnu vozačku dozvolu američke države Mičigen. FBI stigao na mesto zločina. Na listi osumnjičenih Hamas, Hezbolah, Iran... Izrael sprema odgovor, rekao za RTS portparol izraelske vlade.

19.37 - Švedska obaveštajna služba tvrdi da Mehdi Gezali nije bombaš iz Burgasa.  

18.47 - Bugarski mediji javljaju da je samoubica Mehdi Gezali, nekadašnji zatvorenik baze Gvantanamo. Gezali je bio švedski državljanin.  

16.31 - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu: Hezbolah kriv za samoubilački napad u Burgasu. 

15.59 -  "Poruka izraelske vlade je jasna: ako napadnete naše građane, odgovorićemo i privesti počinioce pravdi", rekao je za RTS portparol izraelske vlade Mark Regev.

15.09 - Bugarska pojačala mere bezbednosti posle samoubilačkog napada u Burgasu. Lažna uzbuna zbog sumnjivog predmeta na aerodromu u Varni.

FBI i Mosad su okupirali Burgas u pokušaju da pronađu što je više moguće tragova kako bi identifikovali samoubicu i organizatore napada na autobus sa izraelskim turistima u kojem je ubijeno sedam, a ranjeno 30 osoba.

Bugarska policija je, uz pomoć sminka sigurnosnih kamera, identifikovala počinioca samoubilačkog napada, ali njegovo ime i poreklo još uvek predstavljaju nepoznanicu. Do sada, otkriveno je samo da je imao lažnu vozačku dozvolu američke države Mičigen.

"Identifikovali smo osobu koja je izvršila samoubilački napad", rekao je bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov.

Istražitelji su pronašli i otisak prsta samoubice, a analiza ovog otiska je u toku.

Osoba za koju se sumnja da je izvršila napad nosila je ruksak u kojem je, kako tvrde istražitelji, bio sakriven eksploziv, koji je aktiviran pošto ga je napadač ostavio u prtljažniku autobusa.

Bugarska je od Saveta bezbednosti UN zatražila da osudi ovaj napad.

Traži se krivac, Tel Aviv sprema odgovor 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odmah optužio Iran, tvrdeći da se napad uklapa u shemu iranskih akcija protiv izraelskig državljana prethodno izvedenih na Tajlandu, u Indiji i Gruziji, dok je ministar odbrane Ehud Barak listu sumnjivaca proširio na Hamas i Hezbolah.

"Svedoci smo napada Irana i Hezbolaha na izraelske ciljeve proteklih meseci i godina. Bilo je napada na izraelske građane na Tajlandu, Indiji, Gruziji, Keniji, na Kipru. Sve te napade sponzorisali su Iran i Hezbolah. Dakle, vidimo jasan obrazac ponašanja iranske vlade, koja sponzoriše te napade", rekao je za RTS portparol izraelske vlade Mark Regev.

"Poruka izraelske vlade je jasna: ako napadnete naše građane, odgovorićemo i privesti počinioce pravdi", rekao je Regev.

Portparol izraelske vlade je, takođe, potvrdio da su pitanja Sirije i Irana povezana.

"Ta pitanja su povezana jer je iranska vlada glavni sponzor sirisjke vlade. Iranski režim snabdeva predsednika Bašara el Asada oružjem, novcem, pomoći na terenu za režim u Damasku", rekao je Regev.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво