Читај ми!

BiH: Za Srebrenicu 142 godine zatvora

Zbog zločina protiv čovečnosti u Srebrenici 1995. godine sud BiH osudio četvoricu Srba na kazne od 19 godina do 43 godine. To su najveće kazne koje je sud BiH ikada izrekao. Tužilaštvo BiH i Udruženje "Majke Srebrenice i Žepe" nezadovoljni presudom.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju na kazne od 19 godina do 43 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti na području Srebrenice jula 1995. godine.

Kojić je osuđen na 43 godine zatvora, Kos i Goronja na po 40 godina, a Vlastimir Golijan na 19 godina zatvora.

Oni su kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) 16. jula 1995. godine streljali grupu od oko 800 muškaraca na Branjevu, opština Zvornik, navodi se u prvostepenoj presudi.

Sudsko veće obrazložilo je da je kazna Golijanu manja, jer je "u rat otišao kao maloletno lice", a u vreme počinjenja dela nije imao navršenu 21 godinu.

Kos je bio komandir Prvog bijeljinskog voda 10. Diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS, a ostala trojica optuženih, u svojstvu pripadnika 10. Diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS.

Pravnu kvalifikaciju genocid, koju je Tužilaštvo BiH na teret stavilo četvorici optuženih, Sudsko veće nije prihvatilo, jer je ocenjeno da optužba nije dokazala da su oni imali genocidnu nameru. Inače, to su najviše kazne koje je Sud BiH izrekao u jednom predmetu.

Međutim, Tužilaštvo BiH i Udruženje "Majke Srebrenice i Žepe" nisu zadovoljni izrečenom presudom.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je Tužilaštvo nezadovoljno kvalifikacijom dela, odnosno zato što kazne nisu izrečene zbog genocida počinjenog jula 1995. godine i najavljuje žalbu.

"I dalje smatramo da se radi o krivičnom delu genocida, u najmanju ruku o pomaganju u genocidu, tako da ćemo se kada dobijemo pisani otpravak presude žaliti na kvalifikaciju krivičnog dela i tražiti da ovi optuženi budu osuđeni za kazneno delo genocida" poručio je portparol Tužilaštva BiH.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo je u tom predmetu izvođenjem 41 svedoka i sa više stotina dokaznih materijala dokazivalo odgovornost optuženih za krivično delo genocida.

Branilac prvooptuženog u slučaju "Kos i drugi", Franca Kosa, advokat Duško Tomić, rekao je da je odbrana sve vreme tvrdila da ne može biti osuđen za genocid.

"Mi smo prvog dana rekli da je ovo zločin, moj klijent je priznao zločin i kada je čuo visoku kaznu uopšte nije reagovao. Očekivali smo visoke kazne, ali ne ovoliko. Ovo je najveća izrečena kazna u ovom sudu. Mi smo očekivali 20 godina. Znate da su planeri zločina prolazili sa deset, petnaest godina. Imali smo i dvojicu izvršilaca na Branjevu koji su dobili u Hagu pet godina, a drugi 10 godina na ovom sudu u BiH", rekao je Tomić.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво