Читај ми!

Intenzivna saradnja i s Nikolićem

I posle pobede Tomislava Nikolića na izborima očekujemo nastavak intenzivne saradnje Srbije i Republike Srpske, rekao predsednik RS Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da očekuje nastavak intenzivne saradnje Srbije i Republike Srpske i posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji.

"Predsednik Srbije ima ustavna ovlašćenja i mi ćemo to poštovati. Preostaje nam da čestitamo Tomislavu Nikoliću na izbornom rezultatu. Republika Srpska nikada nije imala dilemu da podrži bilo koga ko je legitimni pobednik", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je dodao da će inicirati i određene konkretne predloge i podržati one koji budu dolazili od novog predsednika Srbije, ako su u interesu RS.

Neosporna pobeda Nikoliću daje legitimitet kao predsedniku, ali treba sačekati formiranje vlade u Srbiji, naveo je predsednik RS.

Dodik je naglasio da je učestvovao u izbornoj kampanji Borisa Tadića zbog sporazuma o saradnji koji njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima sa Demokratskom strankom.

"Žao mi je što je Tadić izgubio izbore, ali ne treba računati da je izgubljen za politički život u Srbiji. Treba sačekati formiranje vlade, a suštinska moć u Srbiji je u Vladi", ocenio je Dodik posle sastanka s predsednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem.

"Tadić je, kao predsednik Srbije, imao moć jer je korespondirao s Vladom u kojoj je bila njegova stranka s drugim koalicionim partnerima. Ako pretpostavimo da će Nikolić biti predsednik, a neće ga u izvršnoj vlasti pratiti njegova stranka, onda se ta moć bitno ograničava. Ali, predsednik Srbije ima svoja ustavna ovlašćenja i mi ćemo to poštovati", naveo je predsednik RS-a.

Lider SDS-a Mladen Bosić je ranije pozvao Dodika da se izvini Tomislavu Nikoliću zbog toga što je kao predsednik RS učestvovao u Tadićevoj kampanji.

Dodik je rekao da je Tadića podržao i veliki broj lidera, pa čak i izaslanik novog predsednika Francuske koji je učestvovao na završnom mitingu DS-a. Kako je naglasio predsednik RS, jedno je stranačka, a drugo pozicija njega kao predsednika RS-a.

Mladen Bosić je danas najavio da će njegova stranka ubrzo predložiti izmene Zakona o sukobu interesa, prema kojem bi predsednik RS, kada bude izabran, u roku od 15 dana imao obavezu da podnese ostavku na sve stranačke funkcije. Prema njegovim rečima, na taj način predsednik RS bio bi predsednik svih građana u ovom entitetu.

Komentarišući Bosićev zahtev da podnese ostavku na mesto lidera SNSD-a "kako bi pokazao da će biti predsednik svih građana RS", Dodik je naveo da o tome odlučuju organi stranke, dodajući da se o tome "ne pita lider SDS-a".

Bosić je ocenio da o ostavci na stranačke funkcije odlučuje isključivo Dodik, poručujući da Dodik treba da se opredeli "hoće li težiti da svu vlast u Republici Srpskoj drži u svojim rukama ili će otvoriti prostor za demokratske procese i normalan rad institucija".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво