Читај ми!

Dve decenije od zločina u Dobrovoljačkoj

Obeležena 20. godišnjica stradanja pripadnika Jugoslovenske narodne armije 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici. Istovremeno i odavanje pošte stradalima u sukobima sa JNA. Porodice ubijenih vojnika nisu odgovarale na provokacije.

Delegacija Republike Srpske, predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, polaganjem cveća odala počast stradalim pripadnicima JNA koji su poginuli pre 20 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Skupu od stotinak osoba prisustvovali su i članovi porodica ubijenih vojnika JNA, uz jako policijsko obezbeđenje MUP-a Kantona Sarajevo. 

U isto vreme i na istom mestu su i predstavnici boračkih organizacija Kantona Sarajevo odali počast pripadnicima Armije tadašnje Republike BiH koji su poginuli u sukobu s pripadnicima JNA, na početku rata u Sarajevu.

Delegacija iz RS je na mostu Drvenija u Dobrovoljačkoj ulici dočekana povicima "Ubice, ubice...", a skandiralo je par desetina građana Sarajeva koji su dobacivali: "Zašto ste došli ovde, vi ste nam ubili decu".

S druge strane, delegacija iz RS, među kojima su bile i uplakane majke ubijenih vojnika JNA u crnini, nisu odgovarali na provokacije. 

U borbama između pripadnika Armije BiH i JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. poginulo je 16 vojnika Armije BiH. 

Kada je reč o ubstvima vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, informacije su oprečne. Prema podacima iz Federacije BiH, poginulo je šest vojnika, a prema podacima iz Republike Srpske 42 vojnika. 

Pripadnici Armije BiH smatraju da je današnji skup u organizaciji Republike Srpske "provokacija i šamar svim braniocima Sarajeva", posebno zato što su aktivnosti planirane u isto vreme i na istom mestu.

Dodik: Dobrovoljačka je otvorena rana

"Slučaj Dobrovoljačka" odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine početkom rata u BiH, kada su pripadnici Armije BiH napali konvoj sa vojnicima JNA koji se povlačio iz Sarajeva.

Cilj napada je bio zarobljavanje vojnika JNA, a trebalo je da oni budu razmenjeni za predsednika tadašnje Republike BiH Aliju Izetbegovića, kojeg su 2. maja sa kćerkom, zarobili pripadnici JNA na sarajevskom aerodromu, kada se vraćao sa mirovne konferencije.

Paljenjem sveća i polaganjem cveća, prošle godine je prvi put delegacija iz RS obeležila godišnjicu od ubistva pripadnika nekadašnje JNA koja su počinili pripadnici Armije BiH. Skup je tada protekao bez incidenata.

Tužilaštvo u Srbiji je podiglo 19 optužnica protiv civilnih i vojnih komandanata BiH zbog Dobrovoljačke. 

Predstavnici ratnih institucija BiH, međutim, negiraju ili pokušavaju da minimiziraju ovaj zločin.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je očekivanje da će obeležavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici proteći mirno kako bi se ojačala nada da će doći do procesuiranja tog zločina.

"Dobrovoljačka je još jedna otvorena rana, imajući u vidu činjenicu da za te zločine niko nije odgovarao, i ove godine to moramo obeležiti u miru i u nadi da će pravda morati da bude zadovoljena", rekao je Dodik.

Inostrani član tužilaštva BiH Džud Romano doneo je 17. januara ove godine naredbu o obustavljanju istrage u "slučaju Dobrovoljačka" protiv 14 lica, među kojima su ratni član bivšeg predsedništva BiH Ejup Ganić i bivši komandant Armije BiH Jovan Divjak.

Romano je, naime, saopštio da je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

Ova odluka Romana izazvala je veliko nezadovoljstvo u vlasti i javnosti RS. Centar za javnu bezbednost Banjaluke predao je tužilaštvu dopunu izveštaju o događajima u Dobrovoljačkoj sa izjavama neposrednih učesnika.

Divjak je, povodom obeležavanja godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kazao da postoje podaci da je "tu nepotrebno izvršen zločin".

"Postoje podaci da je ovde nepotrebno izvršen zločin i treba insistirati da se dođe do onih lica koja su učestvovala u ubijanju nedužnih pripadnika JNA", rekao je Divjak.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво