Читај ми!

Makedonija pod pritiskom

Sve oči u Makedoniji uprte u policiju, koja vodi trku sa vremenom, pokušavajući da pohvata ubice, pre nego što različite grupe pokušaju da uzmu pravdu u svoje ruke. "Internet rat" ekstremnih grupa Albanaca i Makedonaca. U Makedoniji, mahom, mirno.

18.36 - Makedonska policija pojačala patrole u Skoplju. Nekoliko albanskih porodica napustilo Radišane u strahu od nasilja. Problemi u Bitolju i Velesu.  

Makedonska policija pokušava da "složi kockice" petostrukog ubistva u okolini Skoplja u najozbiljnijoj istrazi koja je ikada pokrenuta u toj državi. Policija je u pripravnosti posle nereda u Skoplju. Nova fantomska albanska "armija" preti Makedoniji.

Ministarka policije Gordana Jankulovska objasnila je da se istraga "kreće u dobrom pravcu", ne navodeći, međutim, nikakve dodatne detalje o istrazi u koju su uključene sve snage kojima njeno ministarstvo raspolaže.

Makedonska policija je pod velikim pritiskom javnosti da što pre pohvata počinioce ovog ubistva, pre svega jer je taj zločin ozbiljno uzdrmao relativan međunacionalni mir koji u Makedoniji vlada u poslednjih desetak godina.

O ozbiljnosti istrage svedoči i činjenica da iz policije poslednjih dana nisu procurele nikakve informacije osim onih koje svakodnevno saopštava Jankulovska, što predstavlja gigantski iskorak u odnosu na ranije slučajeve.

Suštinski, ključ istrage je tamnocrveni "opel" koji je policija pronašla desetak kilometara od mesta zločina, i u kojem je, kako navode zvaničnici, otkrivena gomila dokaza koji bi mogli ukazati na počinioce ubistava.

Automobil je, kako je navela Jankulovska, uvezen u Makedoniju i pronađen je sa nevažećim tablicama, ali niko nije želeo da komentariše odakle je "opel" stigao u Makedoniju i ko ga je uvezao, mada policija, navodno, raspolaže tim informacijama.

U prošlosti, put šverca automobila uglavnom je vodio preko zapadne Makedonije i Bugarske, što, bez detaljnijih informacija, predstavlja preširoku bazu da bi se izvlačile bilo kakve suvisle informacije.

Posle objavljivanja fotografija "opela", policiji se javilo četrdesetak građana, koji su ga navodno videli. "Deo informacija poklapa se sa našim pretpostavkama... Informacije u smislu u kojem su delu grada i u koje vreme videli automobil", rekla je Jankulovska.

Policija u pripravnosti 

Makedonska policija je u punoj pripravnosti posle protesta u centru Skoplja, koji su, kako se i očekivalo, izmakli kontroli.

U sinoćnjim incidentima povređeno je pet osoba, među kojima su dvojica policajaca. Tokom večeri privedeno je 15 lica, od čega je, kako navodi policija, petoro dece. Protestovalo je oko 1.000 ljudi, a demonstracije su organizovane putem društvenih mreža.

Povremeno, problemi se pojavljuju i u drugim delovima Makedonije, uključujući Veles, gde je grupa Makedonaca vređala Albance koji su išli na molitvu u džamiju. Vređanja su pratile i ozbiljne pretnje, ali incident nije prešao granice verbalnog.

Istovremeno, Makedoniji je zapretila potpuno nova, misteriozna "albanska armija", tražeći od Makedonaca da se povuku iz zapadnog dela države ili suoče sa njihovim gnevom. 

"Armija za oslobođenje okupiranih albanskih zemalja" zapretila je Vladi Nikole Gruevskog da povuče svoje snage iz "okupiranih i koloniziranih albanskih zemalja ili će početi oružani napadi". Gruevski ima dve nedelje da ispuni zahteve ove formacije.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво