Novi protesti na ulicama Teherana

Na protestima zbog zatvaranja opozicionog dnevnog lista u Teheranu, policija pretukla dvojicu mladića, a jedan demonstrant je uhapšen. List zabranjen sinoć, pošto je u današnjem izdanju trebalo da objavi saopštenje opozicionog lidera Mehdija Karubija.

Iranska policija upotrebila je silu kako bi rasterala demonstranate koji su se okupili u centru Teherana, na protestu zbog zatvaranja jednog opozicionog dnevnog lista.

Policija je pretukla dvojicu mladića koji su se nalazili u manjoj grupi demonstranata koja se kretala ulicama, nedaleko od prostorija dnevnika "Etamad-e Meli" (Nacionalno poverenje), opozicionog lidera Mehdija Karubija, koji je danas privremeno zatvoren, izjavio je agenciji Rojters jedan očevidac.

Nešto ranije, jake policijske snage sprečile su demonstrante da se približe prostorijama dnevnog lista. U obračunu policije sa učesnicima protesta, jedan demonstrant je uhapšen.

Oko 400 demonstranata okupilo se, u jednom trenutku, na par stotina metara od zgrade uzvikujući parole "smrt diktatoru", "gde su naši glasovi", "nezvisnost, sloboda, Iranska Republika".

Karubi, jedan od poraženih kandidata na predsedničkim izborima 12. juna, izazvao je prošle sedmice buru reagovanja izjavom da su neki od demonstranata, uhapšenih u nemirima nakon izbora, silovani u zatvoru.

Vlasti su takve tvrdnje odbacile kao neosnovane, a pojedini konzervativni političari su zatražili da Karubiju bude suđeno ukoliko ne uspe da dokaže svoje tvrdnje.

Urednik "Nacionalnog poverenja" Mohamad-Džavad Hakšenas izjavio je da je dnevnik zatvoren kasno sinoć, pošto je planirao da u današnjem broju na naslovnoj strani objavi Karubijevo saopštenje u kome on reaguje na "uvrede" svojih protivnika i poručuje da neće biti ućutkan.

Karubi je, po broju glasova, osvojio četvrto mesto na predsedničkim izborima 12. juna i sa drugim opozicionim liderima tvrdi da su izbori bili namešteni kako bi se obezbedio reizbor Mahmuda Ahmadinežada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво