Читај ми!

Borbe oko Sirta, ustanici uzmiču

Rat u Libiji daleko od kraja. Ustanici traže naoružanje za konačni obračun sa Gadafijevim pristalicama. Sprema se još jedan napad na Bani Valid. NATO gađa Gadafijeve snage fosfornim bombama. Dejvid Kameron i Nikola Sarkozi stigli u Tripoli.

22.31 - Pobunjenici se povukli sa prilaza gradu Sirt posle kontranapada Gadafijevih snaga. 

17.45 - Libijska prelazna vlada je saopštila da su njene snage stigle nadomak Sirta, rodnog grada svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, koji i dalje kontrolišu njegove pristalice.

12.24 - NATO, navodno, fosfornim bombama gađao položaje Gadafijevih snaga oko Sirta. 

Libijski pobunjenici spremaju novi napad na Bani Valid, tražeći, istovremeno, naoružanje od britanskog premijera Dejvida Kamerona i francuskog predsednika Nikole Sarkozija, koji su došli u Tripoli kako bi podržali nove vlasti u toj državi. 

Predsednik Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil rekao je da će od Francuske i Britanije tražiti vojnu opremu kako bi okončao borbe i uhapsio Gadafija.

Džalil tvrdi da snage lojalne Moameru el Gadafiju planiraju osvetničke napade i da se bivši libijski vođa krije na jugu zemlje.

"U pojedinim delovima zemlje (na jugu) biće još teških borbi", istakao je Džalil, prenose agencije.

U Nacionalnom prelaznom savetu garantuju stranim državnicima bezbednost, iako se borbe još vode oko nekoliko mesta gde pružaju otpor pristalice bivšeg režima.

Gadafi u javnosti nije viđen još od juna, i niko tačno ne zna gde se sada nalazi. U poslednjoj poruci on je istakao da će se boriti do kraja, tako da se još ne može govoriti o miru i stabilnosti u Libiji, iako je Nacionalni prelazni savet već priznalo oko 70 zemalja.

U Savetu tvrde da Gadafi planira da napadne naftne izvore, pojedine gradove i elektrane.

Intenziviranje diplomatske aktivnosti

Na drugoj strani intenzivira se diplomatska aktivnost. U Libiju su danas stigli francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron čije zemlje su predvodile vazdušne napade na položaje režima Moamera Gadafija.

Turski premijer Tajip Erdogan, koji se nalazi na višednevnoj turneji po zemljama koje je zahvatilo "arapsko proleće", trebalo bi sutra da stigne u Tipoli.

U sredu je Tripoli posetio pomoćnik američkog državnog sekretara, a sutra se očekuje i šef egipatske diplomatije.

Nova vlast koja još nije učvrstila svoje pozicija očekuje od vodećih lidera u svetu, pogotovo Sarkozija i Kamerona kao i Turske, da pomognu Libiji kako bi prevazišla ogromne finansijske probleme, koji blokiraju funkcionisanje nove vlasti.

U Nacionalnom prelaznom savetu kažu da se sporo "odmrzavaju" libijska sredstava u inostranstvu, koja su se našla pod blokadom dok je Gadafi bio na vlasti.

Inače, Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predložena je nova rezolucija kojom bi bila ustanovljena misija svetske organizacije u Libiji i odmrznuta sredstva dve njene velike naftne kompanije.

Predlagač je Velika Britanija, a zapadne diplomate u Njujorku nadaju se da će glasanje biti do kraja nedelje.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво