Читај ми!

Lov na Gadafijevu glavu

Borbe u Tripoliju i prilazima Sirtu. Celodnevna opsada bloka zgrada u centru Tripolija, gde se, veruju ustanici, krije Gadafi ili neko od njegovih sinova. Gadafi pozvao pristalice na odlučujući obračun sa ustanicima. Tela tridesetak Gadafijevih boraca pronađena u Tripoliju.

21.57 - NATO bombardovao Sirt, prenose mediji odani Gadafiju.

19.27 - Borbe na prilazima Sirti. Ustanici artiljerijom pokušavaju da slome front.

17.43 - Novo Gadafijevo obraćanje naciji. Libijski lider poziva pristalice da se organizuju i oslobode Tripoli. "Za pobunjenike nema sigurnog mesta".

17.06 - "Moamer Gadafi je u Libiji, oseća se dobro i predvodi snage u borbi protiv ustanika", rekao njegov portparol Musa Ibrahim. 

15.00 - Žestoki sukobi u centru Tripolija. Eksplozija i pucnjave, ponovo oko hotela "Korintija". Oko 60 pobunjenika napada zgradu, verujući da se u njoj nalazi Gadafi, ili neko od njegovih bliskih saradnika.

14.24 - Pronađena tela 30 Gadafijevih vojnika u Tripoliju, nedaleko od zone u kojoj su se vodile borbe. Najmanje četvorica su imala poveze na rukama.   

14.16 - Gadafi je još u Tripoliju. Juče umalo uhvaćen kada su ustanici upali u jednu od sigurnih kuća, čije je postojanje otkrio pouzdan izvor. Pronađeni dokazi da je Gadafi tu proveo bar jednu noć, piše Pari mač

12.00 - Oslobođeno četvoro italijanskih novinara kidnapovanih u Libiji, prenosi Korijere dela sera.

11.55 - Arapska liga priznala pobunjenički Prelazni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

08.43 - NATO pruža obaveštajnu i izviđačku pomoć pobunjenicima u njihovom "lovu" na Gadafija i njegove sinove, izjavio ministar odbrane Britanije Lijam Foks.

03.23 - Gadafijeve snage uhvatile u artiljerijski baraž ustanike koji su se kretali ka Ras Lanufu i naterali ih da se povuku 20 kilometara. 

03.04 - Pobunjenici upali u hotel "Korintija" u Tripoliju tražeći Sadija, sina Moamera el Gadafija, koji je, navodno, tokom dana tu bio viđen. Oko hotela se čula pucnjava. 

02.35 - Gadafijeve snage napale aerodrom. Razmena vatre sa ustanicima u toku. U nekoj od aerodromskih zgrada nalaze se petorica Srba, za koje pobunjenici tvrde da su plaćenici.  

Pobunjenici imaju skoro dva miliona razloga da uhvate Moamera el Gadafija. Amerikanci i NATO, koji su se u poslednjih dvadesetak sati uključili u poteru žele da spreče mogućnost da bojni otrovi, protivavionski projektili i nuklearni materijal padnu u ruke radikalnim islamistima.

Američki obaveštajci veruju da je Gadafi uspeo da pobegne iz kompleksa Bab el Azizi neposredno pre početka juriša pobunjenika na Tripoli, pa su u komplikovanoj operaciji kontrole komunikacija "uspeli da identifikuju nekoliko mesta na kojima bi se najtraženiji čovek u Libiji mogao nalaziti".

Vojni planeri razmatraju nekoliko mogućnosti za slučaj da pronađu Gadafija. U opciji je precizan napad iz vazduha, ali i slanje specijalaca američke Centralne obaveštajne agencije, kao i britanskih i francuskih komandosa.

Borbe u Tripoliju, svi putevi vode u Sirt

Žestoke borbe vode se u nekoliko četvrti Tripolija, gde su Gadafijeve pristalice odlučile da skupo prodaju kožu pred nezadrživim napadima brojnijih i bolje opremljenih ustanika. Snajperi, minobacači i ručni bacači zaustavljaju pokušaj pobunjenika da u potpunosti zauzmu prestonicu.

Gadafijeve snage iznenadile su pobunjenike napadom na kompleks Bab el Azizi, i to iz zgrade u kojoj je donedavno goste primao Seif el Islam, sin dojučerašnjeg lidera i njegov nesuđeni naslednik.

Zbog borbi, ali i stalne pucnjave, pobunjenicima je otežano kretanje prema aerodromu, što je analitičare navelo na zaključak da se Gadafi odlučio za povlačenje u gerilsku borbu, na način na koji je to pokušao Sadam Husein posle američke invazije Iraka 2004. godine.

Istovremeno, ustaničke snage došle su na prilaze gradu Sirtu, navodnom snažnom uporištu Moamera Gadafija, ali još uvek nije jasno da li su tamošnji lideri ostali čvrsti u odluci da se bore do poslednjeg daha, ili će, u promenjenim okolnostima, "okrenuti stranu" i pustiti ustanike u grad bez borbi.

U prethodna 24 časa o tim pitanjima su pregovarali lokalni lideri i predstavnici pobunjenika, ali ishod tih razgovora nije poznat. Sve će, svakako, biti jasnije tokom dana, kada pred Sirt dođe glavnina pobunjeničkih snaga.

Ako je suditi po delima vojske u gradu, pregovori su bili neuspešni, jer su Gadafijeve snage nastavile da ispaljuju "skadove" na Misuratu, ali bez efekta, jer su projektili, za sada, završavali u pustinji, daleko od grada.

Gadafijeve rakete tipa "skad" za sada uspešno ometa protivraketni sistem stacioniran na američkim brodovima ukotvljenim nedaleko od grada. Od ukupno pet projektila, Amerikanci su oborili četiri, dok je peti pao daleko od grada.

Pretpostavlja se da će stanovnici tog grada pružiti žestok otpor ustanicima, jer je reč o Gadafijevom rodnom gradu.

Број коментара 84

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво