Читај ми!

Beg iz Tripolija

UN evakuišu desetine hiljada stranaca iz Tripolija. Libijski vođa planira da napusti Libiju. Tripoli u obruču. Sabrata pod kontrolom ustanika, čime su linije snabdevanja prestonice potpuno presečene.

19.35 - Žestoki sukobi u Zaviji. Artiljerijska vatra odjekuje centralnim gradskim trgom, iznad koga se vije gust, crni dim.

16.54 - U Zlitanu poginulo 35, ranjeno više od 120 ustanika. Nekoliko izvora tvrdi da su pobunjenici zauzeli grad. 

16.05 - NATO je prošle noći pogodio kući šefa Gadafijeve tajne službe Abdulaha Senusija. Nije poznato da li se Senusi u trenutku napada nalazio u tom objektu.

14.46 - Ujedinjene nacije najavile evakuaciju oko 300.000 stranaca iz Tripolija. 

13.01 - Libijska vojska ugušila pokušaj pobune u Zlitanu. Pobunjenici strahuju da bi na sličan način mogao proći i pokušaj pobune u Tripoliju, koju najavljuju već nedeljama.

U međunarodnim diplomatskim krugovima sve češće se priča o mogućem odlasku Gadafija pre nego što uopšte otpočne odlučujući napad na Tripoli.

Poslednja u nizu takvih informacija jeste da se libijski lider priprema da sa porodicom napusti Libiju. Moguće je da će azil dobiti u Tunisu, javlja En-Bi-Si. Prema rečima neimenovanog zvaničnika, odlazak Gadafija se meri danima.

Tu tvrdnju potkrepljuju reči američkog državnog sekretara Leona Penete koji je rekao da su Gadafijevi dani odbrojani.

Na terenu, pobunjenici su proteklih dana primorali libijsku vojsku na povlačenje i sada se nalaze na oko 50 kilometara od Tripolija.

Posle zauzimanja strateške rafinerije u Zaviji, opozicione snage polako istiskuju libijsku vojsku iz Sabrate, javlja Rojters. Osvajanjem Sabrate, ustanici su učvrstili kontrolu nad linijom snabdevanja iz Tunisa. Režim u Tripoliju i dalje negira da je rafinerija u Zaviji u rukama pobunjenika.

Tokom noći najmanje sedam snažnih eksplozija odjeknulo je u Tripoliju u blizini glavnog kompleksa libijskog lidera Moamera el Gadafija, Bab el Azizija, u najnovijoj akciji NATO aviona.

Stanovnici libijske prestonice rekli su za AP da su se najmanje tri eksplozije čule na putu koji vodi do aerodroma, dok očevici navode da su na meti aviona Alijanse bili centar Tripolija i istočno predgrađe Tadžura.

U sinoćnjem vazdušnom napadu NATO-a na Zaviju ubijen je rođeni brat zvaničnog predstavnika libijske vlade Muse Ibrahima, 25-godišnji student Hasan, saopštio je zvaničnik vlade, prenosi Rojters.

"Hasan je poginuo na centralnom trgu u Zaviji. Otišao je tamo da proveri da li su mu prijatelji dobro", dodaje taj zvaničnik.

Gadafijeva izlazna strategija? 

Bivši francuski ministar spoljnih poslova Dominik de Vilpen rekao je da je boravio u tuniskom letovalištu Đerba zbog pregovora, ali nije želeo da iznese više detalja, osim da su bili "ekstremno teški".

Potvrdu o tome da je izvesnih kontakata dve strane bilo dao je i član pobunjeničkog Prelaznog saveta Vahid Burkan, koji je juče rekao da je ove nedelje sa članovima režima bilo "rasprava", ali ne i pregovora u Tunisu.

Libijski premijer Bagdadi Mahmudi istakao je da je došlo vreme za neodložan prekid vatre u zemlji i da je rešenje sukoba mirnim putem moguće, a potvrdio je i navode da je bilo kontakata dve strane u cilju iznalaženja rešenja.

Mahmudi je napomenuo da se neće pregovarati o Gadafijevoj sudbini, dok je lider pobunjenika Mustafa Abdel Džalil ponovo naglasio da njegova strana neće učestvovati u pregovorima, ako ti razgovori ne predviđaju odlazak Gadafija i njegovih sinova s vlasti.

Број коментара 89

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво