Читај ми!

Gadafi traži prekid vatre

Pobunjenici, posle četiri dana borbi i teških gubitaka, uspeli da osvoje rafineriju u Zaviji. NATO bombarduje položaje Gadafijevih snaga. Pripreme za evakuaciju stranaca iz Tripolija. Traži se izlazna strategija za Gadafija.

22.25 - Nova snažna eksplozija u centru Tripolija.  

22.09 - Britanski avioni uništili brodove kojima su se iz Zavije povlačile Gadafijeve snage. Broj mrtvih nepoznat, pobunjenici tvrde da je rafineriju napustilo između 100 i 150 vojnika.

21:13 - Libijski premijer Bagdadi Ali al Mahmudi zatražio prekid vatre. "Vreme je za primirje", rekao je libijski premijer.

16.26 - Francuska pregovara sa Gadafijem o okončanju rata. "Teški i komplikovani" pregovori su se vodili u Tunisu.  

15.13 - Pet snažnih eksplozija u centru Tripolija. Nema podataka o eventualnim žrtvama.

14.20 - Poslednjih 100 do 150 vojnika napustilo rafineriju u gumenim čamcima, posle čega su ustanici bez otpora ušli u kompleks. 

13.27 - Pobunjenici zauzeli rafineriju u Zaviji i potpuno prekinuli saobraćaj autoputem koji iz Tripolija vodi ka Tunisu. 

Zelene Gadafijeve zastave nestale su sa bandera u rafineriji u Zaviji posle četiri dana teških borbi i ozbiljnih gubitaka na obe strane. U opsadi rafinerije u Bregi, koji još uvek kontrolišu Gadafijeve snage, poginulo 18 pobunjenika.

Zavija je već više od 24 sata potpuno pusta, dok se na ulicama samo povremeno pojavljuju borci dve strane. Pobunjenici i međunarodni posmatrači tvrde da je u nedavnim akcijama prekinut naftovod ka Tripoliju.

Cevi koje kroz pustinju vode ka Tripoliju su "žila kucavica" libijske prestonice i ukoliko se tvrdnje da je dotok nafte i zaista prekinut pokažu istinitim, to bi moglo imati dalekosežne posledice po oko 1,5 miliona stanovnika tog grada, ukoliko se, naravno, izuzmu švercerski kanali kojima se gorivo doprema iz Tunisa.

Zbog sveopšteg mišljenja vojnih analitičara na zapadu da je početak napada pobunjenika na Tripoli pitanje dana, međunarodne organizacije počele su da pripremaju plan za evakuaciju oko 300.000 stranaca, koliko ih se ovog trenutka nalazi u prestonici.

Ipak, napadi pobunjenika su zaustavljeni u Zaviji, dok situaciju na frontu dodatno komplikuje hiljade izbeglica iz ratne zone i mesta koja se nalaze između poprišta borbi i Tripolija.

Prilično brzo napredovanje ustanika tokom vikenda pobudilo je nade zapada da bi rat mogao biti završen do početka septembra, ali je u poslednjih 48 sati momentum, čini se, nestao pa se linija fronta, još jednom stabilizovala.

I četvrti dan zaredom, Zavija je poprište žestokih uličnih borbi u kojima se, u kontroli ulica ali i čitavih naselja, naizmenično smenjuju vojska i pobunjenici.

Slična situacija je i na istočnom frontu, pošto je u još jednom od neuspešnih juriša ustanika ubijeno 18, dok su ranjena 33 borca, sve u pokušaju da se Gadafijeve snage isteraju iz luke i rafinerije.

Gadafi odlazi?

Libijska državna televizija je u sredu emitovala snimke rafinerije u Bregi i skup Gadafijevih pristalica, ali je mesto na kojem se libijski lider nalazi već nedeljama apsolutna tajna, iako o njegovom zdravstvenom stanju stižu oprečne informacije.

Gadafi je, kako piše list Ašark el Avasat koji prenose ruski mediji, teško bolestan, pa je navodno, preko emisara, koje je poslao u Mali i Tunis, uputio poruku zapadu da je spreman da vlast preda ministru pravde Muhamadu Alkamodi.

"Pukovnik Gadafi traži hitnu obustavu neprijateljstava i povlačenje snaga NATO-a", javlja ruska agencija Itar-Tas pozivajući se na izvore u libijskoj vojsci. Agencija, takođe, navodi da su na aerodrom u Tripoliju sletela dva južnoafrička "erbasa". Konačna destinacija tih aviona mogla bi biti Venecuela.


 

Број коментара 129

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво