Читај ми!

Tripoli, bez izlaza

Pobunjenici pokušavaju da zauzmu nekoliko gradova udaljenih pedesetak kilometara od Tripolija u nastojanju da odseku prestonicu i pripreme teren za odlučujuću ofanzivu. Gadafijeve snage, međutim, čvrsto drže položaje u Zaviji, iako avioni NATO-a sprečavaju dolazak pojačanja iz Tripolija.

00.22 - Gadafi navodno teško bolestan, javljaju ruski mediji. Agencija Itar Tas javlja da je libijski lider "poslao" poruku zapadu da je spreman da vlast preda ministru pravde Mohamadu Alkamudi. Valjanost ove vesti je nemoguće proveriti.

20.42 -  Pobunjenici počeli napad na rafineriju u Zaviji. Glavni naftovod za transport nafte prema Tripoliju zatvoren.

15.52 - Libijska vojska napustila Tadž i Badr u nastojanju da sve snage usmeri ka odbrani Tripolija i prilaza prestonici. Svi putevi iz Tripolija blokirani. 

14.20 - Žestoke bitke u industrijskim delovima Zavije na zapadu i Brege na istoku Libije. 

12.43 - NATO baca letke po Tripoliju pozivajući lokalno stanovništvo na ustanak protiv Gadafija.  

11.42 - Saobraćaj na obalnom putu od Tripolija ka Tunisu u prekidu zbog radova. Biće otvoren čim se asfalt osuši, portparol vlade u Tripoliju Musa Ibrahim. Libijska vojska kontroliše Bregu i Zaviju i delove Misurate, rekao Ibrahim.

01.40 - Amerikanci šalju još dve bespilotne letelice "predator" u akciju protiv Gadafija. 

Pad Zavije, kao doduše i Brege prošlih sedmica, već je danima pitanje trenutka, ali pobunjenici imaju ozbiljne probleme u nastojanjima da slome otpor Gadafijevih snaga, koji su artiljerijskom vatrom i snajperima "zamrzli" ofanzivu ustanika i naneli im ozbiljne gubitke, jer je u poslednja 24 časa ubijeno 26, a ranjeno oko 40 pobunjenika.

Na delove grada koje kontrolišu pobunjenici neprestano padaju projektili tipa "grad", dok se ka Zaviji kreću kolone ustaničkih vozila, punih boraca i opreme u pokušaju da se bar donekle održi momentum koji ih je u subotu doveo skoro do centra grada.

Izveštaji sa prve linije fronta su u najmanju ruku oprečni, ali se čini da su Gadafijeve snage snažnim udarom, uspele da poremete borbeni poredak ustanika i proteraju ih iz centra grada, mada nedovoljno daleko da bi se mogli pohvaliti ozbiljnom pobedom.

U opštem haosu koji u tom gradu vlada već mesecima, oko 7.000 žitelja vode se kao mrtvi i nestali.

Pogled iz Tripolija

Libijski izvori i državni mediji situaciju na frontu, pak, vide sasvim drugačije, pa su izvori bliski Gadafiju tokom večeri saopštili da su jedinice libijske vojske ušle u Misuratu, te da u potpunosti kontrolišu tamošnju luku.

Isti izvori navode da su Zavija, Garjan, Sorman i Sabrata potpuno pod kontrolom vojske, mada u nekim delovima tih gradova dejstvuju pobunjeničke snage.

Propagandnu bitku vode i pobunjenici, koji su objavili priču da je vojnika koji je juče lansirao "skad" pogubila Gadafijeva tajna policija, jer je projektil promašio Adždabiju.

U Bregi ništa novo

Posle desetak proslava pobede ustanika u Bregi na istoku Libije, NATO je objavio da pobunjenici još uvek kontrolišu predgrađe nazvano Nova Brega, kao i da se najžešće borbe u tom gradu vode na istočnim obodima grada, što praktično znači da se linija fronta već desetak dana nije ni pomerila.

Ipak, američki ministar odbrane Leon Paneta nedavni razvoj događaja na zapadu Libije opisao je kao početak kraja Gadafijevog režima.

"Gadafijeve snage su oslabljene i beg zamenika ministra policije oslikava koliko su sada slabi", rekao je Paneta, aludirajući na jučerašnji misteriozni dolazak Nasra el Mabruka u Kairo, od kada se o njemu nije čula ni reč.

Libijska državna televizija je večeras emitovala intervju sa Mabrukom u kojem on objašnjava da je u Kairo došao zbog manje operacije, kao da se njegova lojalnost Gadafiju ne sme dovoditi u pitanje.

"Tvrdnje o njegovom begu mogu se porediti sa prošlonedeljnim vestima o smrti Gadafijevog sina", javila je libijska državna televizija.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво