Читај ми!

Rat plemena

Libijski pobunjenici pred ratom plemena. Nepoverenje raste. Gadafi iznutra "buši" ionako razjedinjen pokret. Rat u Libiji dobija novu dimenziju. Broj civilnih žrtava procenjuje se na oko 1.100. Unutrašnji obračuni u Bengaziju pokazali da ustanici nisu mnogo simpatičniji od Gadafija. NATO ostao bez meta.

01.02 - Libijska vojska ispalila nekoliko projektila na italijansku fregatu Bersaljeri u vodama nedaleko od Zlitana, ali su rakete pale bar dva kilometra od broda.

23.21 - Nepoverenje među plemenima na istoku Libije raste posle ubistva generala Jonusa. U Bengaziju uhapšeno više od 100 navodnih saradnika Gadafija. Broj ubijenih u seriju obračuna nemoguće utvrditi. 

16.45 - Gadafijeve snage ispalile nekoliko projektila u pravcu brodova NATO kod Zlitana, ali su rakete pale prilično daleko od ratnih brodova. 

14.30 - Zaustavljen prodor Gadafijevih snaga kod Zlitana. 

12.18 - Žestoki napadi NATO avijacije na položaje libijske vojske oko Zlitana. 

02.20 - Komandanti pobunjenika tvrde da ih od osvajanja Brege deli samo nekoliko minskih polja. Ustanici koji se vraćaju sa fronta, pak, pominju žestoke borbe i velike gubitke. 

Početak Ramazana uništio je ionako slabe nade nekolicine zapadnih lidera da će do muslimanskog praznika uspeti da oteraju Moamera el Gadafija sa vlasti i državu predaju u ruke demokratski nastrojenim pobunjenicima.

Obe teze su se pokazale kao pogrešne. Gadafi još uvek kontroliše više od dve trećine države, dok su se libijski zameci demokratije, prvom zgodnom prilikom, pretvorili u nadobudne i beskrupulozne karijeriste, spremne na svakojaka nedela, uključujući i ubistva političkih rivala.

Misteriozno ubistvo generala Fateha Abdela Junisa, nekadašnjeg šefa Gadafijeve policije koji je prebegao na stranu pobunjenika, izazvalo je duboku pukotinu u redovima ustanika, koji već danima pokušavaju da definišu šta se, u stvari, desilo.

Slična situacija je i na frontovima. Gadafijeve snage su u poslednja 24 časa iznenadile pobunjenike kod Zlitana i u jurišu na njihove položaje ubile sedam ustanika, čime je zaustavljena  ofanziva na taj grad duga nekoliko nedelja.

Pobunjenici su, kako se čini, upali u zasedu u Zlitanu, jer su ih Gadafijeve snage uhvatile u unakrsnu vatru, pošto je prethodnica uspela da dođe do centra grada. Osim sedam ubijenih, na strani ustanika ranjeno je 45 boraca.

Posle desetak dana uzastopnih poruka narodu u svetu, Gadafi je mesto ustupio sinu Seifu el Islamu, koji je poručio da će se Libija boriti do konačnog oslobođenja.

Gotovo istovremeno, britanski ministar odbrane Liam Foks rekao je da se pobeda ustanika u ratu protiv Gadafija ne čini preterano realnom opcijom, polažući nade u državni udar koji bi mogao da organizuje neko od najbližih saradnika libijskog lidera.

"Ključ rešenja libijske krize leži u tome da li će neko od najbližih Gadafijevih saradnika shvatiti da je njegov položaj beznadežan", rekao je Foks.

Ili, kako piše britanski Gardijan, Britanci i Francuzi uvek mogu da se nadaju da će u talasu prilično nesmislenih napada "imati sreće", pa će pogoditi Gadafija.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво