Požari besne u Grčkoj i Španiji

Šumski požari izbili su u Kavali, na severu Grčke, i na Peloponezu, dok je vatrena stihija na Kanarskim ostrvima i dalje van kontrole.

Veliki šumski požari izbili su u Kavali, lučkom gradu na severu Grčke, i na Peloponezu na jugu zemlje, dok je vatrena stihija na Palmi, jednom od Kanarskih ostrva, i dalje van kontrole.

Dva požara planula su u Kavali. Prvi je izbio u selu Ano Lefki i zahvatio je samo šumu, dok naseljene oblasti nisu ugrožene.

Jak vetar otežava posao helikopterima koji pokušavaju da ugase požar.

Drugi požar izbio je u blizini mesta Elefterupolis, ali i tamo vetar otežava posao vatrogascima, prenela je grčka agencija ANA.

Veliki šumski požar i dalje je van kontrole na La Palmi, jednom od Kanarskih ostrva u Atlantskom okeanu gde je evakuisano skoro 4.000 ljudi, uključujući i turiste.

Još jedan požar izbio je u Aragonu u severoistočnom delu Španije i uništio oko 500 hektara šume.

Vojni avioni angažovani su u borbi protiv požara, koji se širi zahvaljujući vrućini i vetru, dok je vatrogascima naređeno da se povuku.

Španske vlasti kažu da se sada ulažu napori da se požar kontroliše iz vazduha, uz pomoć aviona i helikoptera, jer je sve drugo previše rizično.

Neki stanovnici ostrva su spaseni samo nekoliko minuta pre nego što je vatra zahvatila njihove kuće.

Strahuje se da bi požar mogao da ugrozi i opservatoriju u kojoj se nalazi najveći teleskop na svetu, navodi Bi-Bi-Si.

Španski premijer Hoze Luis Sapatero trebalo bi da doputuje na lice mesta. Policija je uhapsila dve osobe osumnjičene za izazivanje požara.

Od januara je u Španiji izgorelo skoro 75.000 hektara, od kojih oko 45.000 u požarima u poslednje dve nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво